Като цяло около 18 % от абонатите на „Топлофикация София" не си плащат коректно сметките за отопление. Това каза шефът на столичното парно Стоян Цветанов по време на обсъждане на Енергийната стратегия на България.

Той посочи, че хората не трябва да разчитат на тригодишната давност, защото тя спира да тече в момента, в който „Топлофикация" заведат дело срещу неизрядния платец. Само 3 % от делата, които се водят срещу длъжници на „Топлофикация София" не са спечелени от дружеството.

През декември 2010-та потреблението на парно е било приблизително колкото и това през декември 2009-та година. Сега обаче хората ще трябва да плащат 29,4 % по-високи сметки за отопление заради по-високата цена. Като цяло там, където е използвано по-голямо количество енергия, ще се плащат и по-високи сметки, посочи Цветанов.

Той обясни, че независимо че като цяло потреблението на топлинна енергия се запазва, отделни абонати могат да са използвали повече енергия. В София 420 000 абоната ползват услугите на „Топлофикация София".

Новата Енергийна стратегия на страната отделя особено внимание на развитието на сектора на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като елемент от устойчивото развитие. Постигането на целта от 16 % дял на ВЕИ от общото крайно потребление ще бъде постигната чрез балансирано въвеждане на иновативни технологии при разумна потребителска цена. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма по време на представянето на новата Енергийна стратегия на България.

Скъпите технологии за оползотворяване на възобновяемите енергоизточници не позволяват масовото им навлизане в икономиката. Затова при прехода към нисковъглеродна енергетика своето място имат ядрената енергия и природният газ, посочи Трайков.

България има амбицията до 2020 година да намали с 50 % енергийната интензивност на БВП. В това отношение енергийната стратегия предвижда мерки за насърчаване на енергоспестяването както при преобразуването, така и при потреблението на енергия, заяви енергийният министър.

Като цяло пет стратегически приоритета са залегнали в новата Енергийна стратегия на страната до 2020 година. Те са свързани с гарантиране на сигурността на енергийните доставки чрез диверсификация, използване на местни ресурси - въглища и ВЕИ, повишаване на енергийната ефективност. Стратегията за развитие на сектора определя като приоритети още развитието на независим, регулиран, конкурентен енергиен пазар, каза още Трайков.