"Около Коледа и Нова година, ако няма нови шокови изменения в цената на основната суровина - брашното, цената на насъщния е нормално да бъде над 2 лв. за хляб", посочва Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, в отворено писмо до медиите. П

о думите му Северна и Североизточна България винаги изостават с вдигането на цените на хляба.

В обяснението за покачването на цената се посочва, че в България не може да съществува единна цена на хляба, тъй като цената на брашното зависи от неговото качество, а и самата страна е разделена на няколко региона - всеки от тях с различна по цена електроенергия.
Като други фактори, които влияят върху постоянно растящата цена на хляба Бонев посочва екологична (продуктова) такса за опаковките, която също се плаща от производителя, а не от търговеца; растящата цена на електроенергията и работната заплата.
От думите му става ясно, че сертифицирането по различните стандарти ISO, което все още не е задължително, но е показател за по-доброто качество, също изисква отделяне на определени суми.

До края на тази година цената на хляба и хлебните произведения ще продължи да нараства, се казва още в писмото на Иво Бонев.

"Съгласно договорените условия по веригата зърно - брашно - хляб (1:2:4 ), цената на производител към 01.10.07 г. за 1 кг. хляб би трябвало да е около 1.80 лв. В момента цената на дребно в търговската мрежа на гр. Варна е около 90 ст. за 0,700 кг хляб.", са казва още в писмото от хлебопроизводителите.

"Не знам дали в евтините кренвирши има месо, но питам дали в евтиния хляб има брашно и какво е то?", заключава Бонев.