Приходите на компаниите от аутсорсинговия отрасъл са регистрирали среден растеж от 15,5% за периода между 2014 и 2018 г., съобщава money.bg. За последната година той е достигнал 19,5%, до 2,4 млрд. евро, съгласно данните на "Годишния доклад за индустрията", обхващащ 583 компании от цялата страна и публикуван от Асоциацията за иновации, бизнес съвършенство, услуги и технологии (AIBEST), както е новото име на Българската аутсорсинг асоциация.

По този начин секторът формира 5,2% от БВП на икономиката на страната, като прогнозата е през следващите четири години делът му да се увеличи до 0,2%, а постъпленията да нараснат двойно, до 4,8 млрд. евро.

Ако сметнете колко души са минали през аутсорсинг индустрията се вижда, че тя е най-големият университет в България, заяви председателят на борда на директорите на AIBEST Илия Кръстев при представянето на доклада. Ние сме индустрия на знанието, което преминава в икономика на знанието, отбеляза още той. Към края на 2018 г. в сектора са били заети 73 694 души, от които над 66 000 са били на пълно работно време. Това е ръст от 9% на годишна база, като броят на работещите се покачва с равномерен темп през последните години.

Аутсорсинговите компании са формирали 8,5% от всички разходи за заплати в страната, което е 4% ръст спрямо година по-рано, а прогнозата е през следващите три години той да достигне 80 000 души. Най-голям дял от платените възнаграждения е формиран от споделените центрове за услуги, където възнагражденията са възлизали на 12,3 млн. евро, което е пет пъти над средното за индустрията. Това съвпада и с двукратния ръст на броя на бизнесите от този подсектор през изминалата година.

Правим повече с по-малко - приходите растат два пъти по-бързо от броя на хората, посочи Кръстев. Същевременно той констатира, че благодарение на това печалбите в сектора растат с впечатляващите 57,4% на годишна база, като така се обръща тенденцията на спад, наблюдаваща се през предишните две години. Така общите печалби на компаниите са достигнали 174,3 млн. евро през изминалата година. Най-голям дял от тях е формирало аутсорсването на бизнес процеси с 61,4%, като в този подотрасъл печалбите растат повече от двойно спрямо 2017 г.

От асоциацията посочват, че макар София да е абсолютен лидер като брой регистрирани компании с общо 476 такива, някои от други градове в страната също се превръщат в привлекателни дестинации за аутсорсинг компаниите.

Пловдив и Варна са локации, към които все повече компании имат интерес, посочи Кръстев. Според него поради тази причина Варна е догонила Пловдив като брой активни компании. Броят на бизнесите, регистрирани в двата града, са съответно 32 и 34.