С около 25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. 

При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година.

По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на международните пазари.

Хлебопроизводителите искат намаляване на ДДС за хляба

Хлебопроизводителите искат намаляване на ДДС за хляба

Не можело дълго време цената на хляба да се задържи на това ниво

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. тона. Това показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите, които бяха представени на Консултативния съвет по зърното.

"Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна, не се оправдаха", заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

По думите му средният добив е от около 460 кг от декар. Той допълни, че качеството е различно, тъй като в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата.

По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Консултативният съвет гласува министър Румен Порожанов да проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни.

Представените първи данни за пролетните култури - царевица и слънчоглед показват по-високи добиви.

Пропомняме, че малко порано днес стана ясно, че хлебопроизводителите искат намаляване на ДДС за хляба. 

По думите на Мариана Кукушева от браншовия съюз на хлебопроизводителите, цената на хляба не може да се задържа на това ниво дълго време. 

Според нея за да се запази цената на насъщния на настоящото ниво, е нужна диференцирана ДДС ставка. 

Тя подчертава, че между 1 и 10% влияе цената на тока и газа в цената на хляба.