Близо 3000 земеделски производители все още не са получили субсидиите си за миналата година заради административни грешки на Министерство на земеделието и храните.

Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров.

През миналата година Разплащателната агенция (Държавен фонд "Земеделие") е отрязала автоматично субсидиите на фермери, които през 2007 г. са заявили земеделски земи, но в базата данни те се водят пустеещи ниви.

При заснемането на имотите преди близо три години те са били необработваеми. По-късно през 2007 г. фермерите са обработвали имотите си и са ги заявили като такива.

Разплащателната агенция обаче не е извършила проверки по места, а директно отрязва субсидиите на базата на старата информация, подадена им от земеделското министерство, обясни Ивайло Тодоров.

За случая е информиран министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Той е разпоредил грешката да се поправи и средствата да бъдат изплатени.

По-късно Европейската комисия отбеляза, че субсидиите на тези земеделци са изплатени неправомерно и нареди те да бъдат удържани при следващата кампания.

"Заради грешките и немарливостта на администрацията, някои производители не могат да си получат парите и са изправени пред тежки финансови затруднения", посочи Тодоров.

Асоциацията на земеделските производители в България изпрати вчера ново писмо до министър Цветанов и изпълнителния директор на Разплащателната агенция Ализан Яхова, в което предлага варианти за преодоляване на проблема.