Над 31 000 висшисти в момента си търсят работа. Това обяви Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Тя изнесе и актуални данни за нивото на безработица у нас в момента. От тях стана ясно, че безработицата през май е 9,53%.

За трети пореден месец безработицата пада, а тенденцията продължава и през юни, заради сезонната заетост, насочена към туризма, селското стопанство и преработвателната промишленост, обясни Стелиянова. Очаква се спадът на безработицата да продължи през следващите два месеца.

Възможно обаче тази тенденция да се обърне в края на годината. През есента прогнозите са да има задържане на нивото, а след това да последва нов ръст на безработицата. Дори през летния сезон не се очаква тя да падне под 9%.

По програмите и мерките за заетостта средно месечно работят 36-37 000 лица. На места вече се наблюдава и леко раздвижване на първичния пазар. Месечно над 12 000 работни места се обявяват само в бюрата по труда, които се заемат бързо, допълни Стелиянова.

С 14% се е увеличила безработицата сред младежите до 29-годишна възраст. В Смолян (17%), Търговище и Монтана е регистрирана най-висока безработица. А най-ниска е в София (3,2%), Варна и Бургас.

По думите на Стелиянова вече има предприятия, които получават поръчки и назначават работници. В бюрата по труда са обявени 13 017 работни места през май, като на първичния пазар са обявени 12 736.

Най-много са обявените места за работа в туризма, преработвателната промишленост, селското стопанство и търговията, допълни тя.