Физическите продажби на музика в България бележат шокиращ спад от 40% за 2009 г., спрямо 2008 г. това сочат данните на Международната музикална индустрия (IFPI).

Българските звукозаписни компании са продали общо 600 хил. копия музика на CD, при 1 млн. за предишната година. По този начин страната ни се нарежда на последно място в Европа по показателя за продажби.
В световен мащаб сме 48-ми от 51 страни, като зад нас остават единствено Уругвай, Перу и Еквадор.

По време на гостуването си у нас през миналата седмица, регионалният директор за Европа на Световната звукозаписна индустрия Франсез Муур пък заяви, че страната ни е номер 1 по пиратство в ЕС. Именно тогава бе подписан и меморандум за сътрудничество с МВР в борбата срещу пиратството.

Единствената категория, в която България се нарежда на по-висока позиция е тази за приходи от права за изпълнение (performance rights). Отчетените 2.1 млн. долара представляват сумите, които дружеството за колективно управление ПРОФОН е събрало.
Страната ни се нарежда на 33-та позиция от 43 държави, що се отнася до приходите от правата за публично изпълнение на музика (клубове, ресторанти, хотели) и правата за излъчване (телевизии, радиостанции).

За първа година IFPI отчита дигитални продажби в България - те са на стойност 0.7 млн. долара, като 70% от тях са от съдържание, свързано с мобилни телефони (36% от мастъртонове и 34% от рингбектонове).

Онлайн стриймингът е донесъл 27 на сто от дигиталните приходи, а 3% са "други". По отношение на приходите от дигитални продажби на музика, страната ни е на 44-та от 50 позиции в света, като след нас има 2 европейски държави - Словакия и Хърватска.

Според произхода на репертоара, едва 12% е делът на българската музика, чуждестранната държи 83 на сто, класическият жанр - 2%, а компилациите представляват 3% от пазара.

57% от приходите на Българската звукозаписна индустрия са от физически продажби (дискове и касетки), 32% са от права за изпълнение и 11% от дигитална продажба (основно съдържание за мобилни телефони).

Сред 51 страни, се нареждаме на 47-мо място, като зад нас са единствено Исландия, Уругвай, Перу и Еквадор.
Лидер в световен мащаб е САЩ с общ пазарен дял от 27%, следван от Япония (24%), Великобритания и Германия (с по 9%).