Жилищата все още са най-големият актив в богатството на домакинствата, отчитат анализаторите.

Финансовото богатство на населението в България достига 31.3 млрд. лв. (или 4100 лв. на човек от населението) към първото тримесечие на 2008 г. според оценката на Industry Watch, съобщава Би Ти Ви.

Това богатство нараства с 28,5% спрямо същия период на 2007 г. - значително по-бързо както от инфлацията, така и от ръста на заплатите. По този начин българските домакинства вече притежават финансови активи на стойност над 55 на сто от БВП, отчетоха от компанията.

Industry Watch представи новия си редовен доклад "Богатство на домакинствата в България, първо тримесечие на 2008 г. на конференция в София.

Българските домакинства продължават да бъдат консервативни при управлението на спестяванията си, казаха от компанията.

Те държат над 60 % от богатството си в банкови депозити и около една четвърт под формата на пари в брой. Високият дял на нискорисковите и нискодоходни форми на спестяване - депозитите и парите в брой - ограничава прякото влияние на глобалната финансова криза върху богатството на населението.

Според доклада все пак кризата е довела до известна трансформация в активите на населението. Спрямо предходното тримесечие банковите депозити са нараснали за сметка на акциите и вложенията във взаимни фондове.

Нетното финансово богатство (без дълга към банките) нараства със значителни темпове от 20% годишно. За първото тримесечие на 2008 година задлъжнялостта към банките е 23 млрд. лева, отчитат от Industry Watch.

Все още 85% от домакинствата държат парите си в нискодоходни форми на спестяване, каквито са депозитите и кеш-спестяванията. Това обаче не генерира увеличаване на доходите, а по-скоро ги задържа на едно място, коментираха експертите.

Като цяло те отчетоха, че делът на парите в брой във финансовото богатство намалява, което е индикатор за повишено доверие на гражданите в банковата система. Намаляването на относителното тегло на държаните пари в брой вероятно отразява и процес на постепенно свиване на сивия сектор.

Като най-значим финансов актив на българските домакинства депозитите в рамките на 7 години са се удвоили като размер и е около 30% годишно. Като процент от БВП той достигна 35%.

Жилищата продължават да бъдат най-големият актив в богатството на домакинствата. Въпреки влиянието на глобалната криза, по ръст на цените на жилищата България продължава да заема едно от първите места в света с 32% годишно поскъпване, сочи проучването на Industry Watch.

Общата стойност на жилищата в българските градове достигна 68.5 млрд. евро в началото на 2008 г. По този начин съвкупното богатство (финансово и жилищно) на домакинствата се разширява до около 165 млрд. лв. (84.5 млрд. евро) в началото на 2008 г.

Очакванията на компанията са финансовото богатство да запази относително високи темпове на растеж през следващите две години, като българските домакинства ще насочват все по-голяма част от спестяванията си към инструменти, носещи по-висока доходност.

Не се очакват сътресения на пазара на масови жилища, които са основният актив в богатството на българските домакинства.