Според проучване на "Галъп интернешънъл", 53% от работещите пълнолетни българи декларират, че са доволни от парите, които получават от работодателите си, а 44% не са. Личната оценка на българите за работата им е по-скоро добра. Добра е и оценката им за началниците.

Очакванията безработицата да остава същата или да расте продължават да преобладават, но негативните очаквания са в най-ниската си тока от години.

Евростат отчита рекордно ниска безработица в България за февруари - 5,3%

Евростат отчита рекордно ниска безработица в България за февруари - 5,3%

Процентът на безработицата в България е и под средните за ЕС 7,1%

43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. 18% работят, но не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, а 10% не работят в този момент и не са доволни от работата си до този момент. 7% казват, че още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Най-доволни са хората, които имат и най-високо образование. Данните разкриват субективните усещания в обществото, отразени в декларациите на респондентите. Пенсионерите у нас изглеждат в сериозна степен доволни от трудовия си път

Снимка 353677

Източник: Галъп интернешънъл

53% от работещите пълнолетни българи декларират, че са доволни от парите, които получават от работодателите си, а 44% не са. Данните идват на фона на сравнително по-добрите показатели за икономиката и пазара на труда в последно време, но не показват решително превъзходство на задоволителните оценки. Положителните оценки "водят" с малко, но и делът на отрицателните е чувствителен.

При отчитането на този показател, хората си дават сметка не само за размера на заплащането, но и за възможността или невъзможността да си намерят друга по-добра работа, за съотношението труд/заплащане.

Снимка 353675

Източник: Галъп интернешънъл

58% от работещите казват, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове. Останалите се затрудняват да отговорят. Във въпроси като този със заплащането и този за шефовете, разбира се, може да се отразява и известна предпазливост на отговарящите.

Снимка 353676

Източник: Галъп интернешънъл

Очакванията на българите за безработицата са на ниски нива в сравнение с предходни периоди. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%. Междувременно растат очакванията безработицата да остане на нива като сегашните (47% през този месец), а очакванията за намаляване на безработицата се движат напоследък на нива около и над 10%, като този месец са 14%. Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.

България е водеща в ЕС по тежки материални лишения за хората

България е водеща в ЕС по тежки материални лишения за хората

30% от българите живеят в лишения в сравнение с 0,8% в Швеция