Инфлацията у нас през месец юни се покачи до 5.6% на годишна база, съобщиха от Националния статистически институт, цитирани от Money.bg.

Инфлационният индекс е засилил своя растеж, след като през изминалия месец отчете ръст от над 4%. На месечна база (спрямо май) обаче индексът на потребителските цени в страната отбелязва леко понижение или дефлация в размер на 0.4 на сто.

Забавянето на месечна база се дължи на близо 1.3% спад в цените на хранителните продукти, поясняват от националната ни статистика. Експертите от НСИ отчитат 40% спад в цената на картофите, 16% понижение в цените на зеленчуците, както и 11.3% намаление в цената на яйца.

Инфлацията в нехранителния сектор се е покачила с минималните 0.1%, благодарение на по-високите цени на горивата, докато цените в сферата на услугите са отбелязали ръст от едва 0.2 на сто.

Традиционните стоки със засилено потребление през лятото като минералната вода и бирата пък бележат респективно ръст от 2.2% и 2 на сто. Увеличението при газираните напитки за месеца е с 1.1 на сто, съобщиха още от НСИ.

Хармонизираната инфлация, която е референтният критерий за оценка на ценовата стабилност, възприет от Европейската централна банка и всички страни от ЕС, у нас се покачва до 5.3% през юни.

Анализатори прогнозират по-голямо покачване на цените през второто полугодие на годината поради очакваното покачване на заплатите в частния сектор, както и ръст в цените на тока и природния газ.

Правителството предвижда инфлацията у нас да се понижи до 3.4% в края на тази година, докато пазарните проучвания на Международния валутен фонд предвиждат ниво от 4.5% към края на декември.