Браншовите организации на животновъдите в страната настояват за оставката на министъра на земеделието Иван Иванов, на ресорните зам.-министри и на политическия кабинет в министерството.

Причината за оставките, които открои Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България, са фалит на 30% от фермите, като тя очаква до 20 дни да се стигне до фалит на 50% от млечните ферми.

На пресконференция в БТА Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) заяви, че в момента ситуацията в сектор "Животновъдство" не е критична, а е катастрофална. "От 2 месеца сме потърсили всички възможности, с които разполагахме - бяхме в Комисията по земеделието, в Министерство на земеделието много пъти, направихме срещи с премиера и финансовият министър. Асен Василев обеща средства за един понеделник, който мина, и възложи схемата да изпълни Министерството на земеделието. Министерството доникъде не е стигнало и последен опит направихме миналата седмица. Няма липса на финансов ресурс, а неорганизиране на схемата от страна на Министерство на земеделието", изтъкна Зоров.

По думите му само при патриарха не са ходили, но и при него щели да отидат накрая, за да омилостиви управляващите. Зоров обясни, че на среща вицепремиерът и финансов министър Асен Василев уверил животновъдите, че имало средства, но някои не искал да ги даде. Животновъдите предупредиха, че при липсата на сурово мляко фермите фалират или тези, които остават, продължават да затъват.

Животновъди в Сандански излязоха на протест

Животновъди в Сандански излязоха на протест

Недоволството им бе породено от забраната да пускат животните си на паша в Националните паркове Рила и Пирин

Зоров се надява Министерство на земеделието да отрезнее и да разбере, че предстои голям фалит на млечните ферми. Най-опасен е човекът, който няма никакъв изход. Това е последната стъпка, която бихме направили - от месец и половина всички искат да протестират, а ние, като разумни хора, трябва да се намери решението, но срещу нас трябва да има също разумни хора, настоя Димитър Зоров.

Бойко Синапов от Обединени български животновъди заяви, че управляващите се въртят като мухи без глави - цял свят и цяла Европа се борят с кризата, която удря всички държави. В България не се случва и нашата политическа сцена се наблюдава - обществото изнемогва и при животновъдите е страшно, изтъкна Синапов. Той негодува, че политиците не се вслушват в обществото, като предупреди, че е застрашена продоволствената продукция в страната.

Браншовите организации на животновъдите ще отидат в Брюксел да споделят пред евродепутатите за проблемите си. Секторът приключва и вместо да се увеличават субсидиите, ставките падат. Положението е отчайващо, предупреди Синапов.

МЗХ, ДФЗ и БАБХ търсят заявения добитък във фермите със субсидии

МЗХ, ДФЗ и БАБХ търсят заявения добитък във фермите със субсидии

2/3 от поголовието в Софийско липсва

Иван Михов от Национална асоциация на животновъдите предупреди, че браншът се намира във физически фалит. Всички разговори с Министерство на земеделието и с финансовия министър са обещаняе, но не сме получили нищо. Ситуацията, в която се намираме, не може да се опише с думи, а трябва да се види на място, изтъкна Михов.

Господин Иванов от Национален съюз на говедовъдите в България предупреди, че кризата в сектора няма да се оправи и догодина. Със 100 000 ще намалеят овцете и продукцията на животните. Единственото, което може да се направи, е финансов ресурс. Изтървали сме всички влакове, призна Господин Иванов, като даде пример, че във Франция и Испания е въведена защитна цена на кравето и овчето мляко.

Велин Мицев от Съюз на животновъдите от Югозападна България се оплака, че фермерите били вилицата, с която се боде кебапчето и кюфтето. Никой не им помагал, като имало интерес от страна на някого да се унищожава продукцията на страната. Той се закани, че ако не бъдат чути, накрая ще си доведат животните до централното ръководство на държавата.