Амбицията пред Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ и Държавен фонд "Земеделие" е да прекратят манипулациите и порочни схеми в животновъдството. Институциите искат да подкрепят само честните животновъди, които изкарват прехраната на всички хора.

От няколко месеца текат масирани проверки в различни земеделски райони и животновъдни ферми за идентификацията и регистрацията на животните.

Днес пред медии бе извършена и проверка от заместник-министъра на земеделието Крум Неделков във фермата в село Боерица край Ихтиман. Фермата е изградена по програма и не очакваме да има фрапиращи нарушения, каза Неделков.

Не така стоят нещата обаче в няколко ферми в Софийско. Направени са по сигнали на граждани за манипулации и измами. Самата проверка протекла на два етапа. По време на първия етап били проверени 3 животновъдни обекта, а през втория етап 9 животновъдни обекта на 6 бенефициенти. В обектите били заявени към 872 броя говеда, а при проверките били установени едва 305 броя говеда - 2/3 от поголовието липсвало.

По мярката "Агроекология и климат - Дейност опазване на застрашени животни и застрашени коне" от заявените общо 61 броя коне, не било установено нито едно животно. Крум Неделков призова гражданите да подават информация за манипулации и порочни схеми.

На въпрос на News.bg дали са се натъквали на други порочни практики освен посочените, Неделков отбеляза, че юни месец били инициирани проверки в 6 области в Източна България. Там в повече от 70 животновъдни обекта били проверени над 6700 животни. Установени били фрапиращи нарушения и били предадени на системите "Ветис" и "Исак".

От своя страна изпълнителният директор на Държавен фонд" Земеделие" Борис Михайлов заяви също, че проверките ще продължат и ако бъдат установени манипулации и нарушения, ще бъдат дадени на европейските прокурори. Той изрази опасения, че има хора и в МЗХГ, и в ДФЗ, които подпомагат порочните практики, но се закани те да бъдат установени и да си получат заслуженото.

"Ние не сме фараона, който стои на отгоре, нито феодала, а просто отиваме на проверки, искаме да бъдем полезни на земеделеца", категоричен бе Борис Михайлов.

Собствениците на кравефермата в село Боерица край Ихтиман Виктор и Светозар Гечеви заявиха, че във фермата има около 180 крави от австрийската порода Симентал. От тях дойните са около 70-80, а млякото бива продавано на мандри. Фермерите признаха, че само със собствено производство няма как да се справят, а им трябват субсидии.

Животновъди искат субсидии заради COVID-19 и през 2021 г.

Животновъди искат субсидии заради COVID-19 и през 2021 г.

17 браншови организации изпратиха декларация с искането си до премиера