По данни на Бюрото по труда в секторите машиностроене, електротехника, медицина и транспорт делът на заетите позиции е 50%, а свободните работните места са над 1 400.

Данните представи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на пресконференция на тема "Професии с дефицит на кадри - мерки и решения за повишаване на привлекателността".

Васил Велев: Ключови сектори са без кадри

Васил Велев: Ключови сектори са без кадри

България е сравнително развита индустриална страна

Заместник министър Русинова потвърди, че в четирите сектора недостигът на кадри е най-съществен. Най-големият интерес е в търсеното на електротехници и машиностроители.

Тя изрази надежда да се разбере какви са причините за незапълването на работните места, за да се реши един от най-големите проблеми на пазара на труда, защото безработицата в момента е около 5.5%.

Няма работодател, който да не се оплаква от липсата на работна ръка, изрази съжаление Русинова и добави, че целта на проучването е да се провери заплащането и привлекателността на професиите.

Тя уточни, че професионалната ориентация трябва да започне в най-ранна детска възраст, а увеличаването на заплатите на учителите е един от стимулите, с които трябва да се подобри качеството на образование у нас.

"Влизайки в професионална гимназия са много важни практическите умения, които ще се научат от едно дете", подчерта зам.-социалния министър.

Русинова не пожела да направи съпоставка в едно машиностроително предприятие и IT технологиите, но по думите й за всяка една професия си има човек, който да я практикува спрямо качествата си.

Внасянето на работна ръка винаги е бил един от начините, за да се разреши проблема с дефицита на кадри, но механизмът, който се търси, е по-доброто обвързване на образователната система в системата на средното и висше образование, подчерта Русинова.

Предвиждат се 40 милиона лева от ОП "Развитие на човешките ресурси" за финансиране на българските работодатели, каза още тя и посочи, че трябва да се работи повече с дълготрайно безработните хора.

Относно дефицита на медици и медицински сестри у нас, вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов коментира в отговор на въпрос на News.bg, че едно драстично увеличение на заплатата на една медицинска сестра на 1 000 лв. и минимум 1 500 лв. за един лекар, би намалило емигрирането на млади специалисти от общинските болници в страната.

Синдикалистът призова за драстично увеличение на заплатите, за да могат да се задържат младите специалисти у нас. Той изрази съжаление, че ниските доходи карат младите хора да търсят препитание в чужбина. Според Кокалов вносът работна ръка също не би решил проблема, защото доходите в другите страни са много по-високи отколкото в България.

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър

По отношение на новата здравна реформа, която предлагат от Министерството на здравеопазването, Кокалов отбеляза, че предлаганите нови модели в здравеопазването не са правилните, които да решат проблемите на хората, защото ако се прави реформа, то центърът на реформата трябва да бъдат пациентите, а не парите.