С внос на човешки ресурси и с мобилизиране на вътрешните ресурси, като реформа в образованието и повишаване привлекателността на професиите - така може да се реши проблемът на дефицита на пазара на труда според АИКБ.

50% са незаетите работни места в четири сектора

50% са незаетите работни места в четири сектора

Машиностроене, електротехника, медицина и транспорт

Идеите представи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на пресконференция на тема "Професии с дефицит на кадри - мерки и решения за повишаване на привлекателността".

Велев посочи, че България е сравнително развита индустриална страна с индустрия, която дава 24.4% дял в брутната добавена стойност при среден за Европейския съюз - 19.4%.

Работодателите искат минимални заплати по сектори

Работодателите искат минимални заплати по сектори

"Класовете да бъдат прехвърлени в сферата на колективното договаряне

Направления като машиностроене, електротехника и електроника, обединени в мехатроника като направление за интелигентна специализация в стратегията, се развиват много динамично, похвали се шефът на АИКБ. Той добави, че за миналата година износът е бил за над 13 милиарда лева в сектор мехатроника, а пък 55 милиарда е бил общият износ.

Велев изрази съжаление, че има един дисбаланс на пазара на труда и то в сектори, които имат значителен дял в брутната добавена стойност и хранят България, българите и бюджета.

АИКБ прогнозира ръст на икономиката от 4,2% тази година

АИКБ прогнозира ръст на икономиката от 4,2% тази година

Освен европейски социален стълб е нужен и предприемачески такъв, настоя Велев

От АИКБ поставят като основна цел решаването на проблема с недостига на кадри в дефицитните професии освен чрез внос на човешки ресурси и чрез мобилизиране на вътрешните ресурси, като реформа в образованието и повишаване на привлекателността на професиите, които са с дефицит на пазара на труда.

Ако не се вземат спешни мерки, то скоро ключови сектори в българската икономика се очаква да останат без кадри, изрази съжаление Васил Велев.

Младите в София се реализират в Завода за боклук и метрото
Обновена

Младите в София се реализират в Завода за боклук и метрото

За Димитър Манолов някои висшисти са "дипломирани посредственици"