Крайно време е да спрем да говорим за системата на висшето образование като неуспешна. Това заяви председателят на образователната комисия в Народното събрание Милена Дамянова на кръгла маса за бъдещето на висшето образование.

Лоши примери има, има ги навсякъде, каза тя. Дамянова иска да се посочат проблемите и да се посочат ясни срокове за тяхното преодоляване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че в столичните ВУЗ-ове са успехите, но и предизвикателствата. Над 50% от столичаните са с висше образование. Въпреки това и тук има недостиг на кадри.

Ректори: Реформата във висшето образование да се прави с далновидност

Ректори: Реформата във висшето образование да се прави с далновидност

Проф. Любен Тотев и проф. Анастас Герджиков...

700 000 от столичани са работещи. 100 000 са студентите в столицата, стана ясно от думите на градоначалника. В четири столични университета се обучават кадрите за завода за боклук в София. Те остават тук, защото имат възможност, подчерта Фандъкова. Това е добър пример за добре подготвени млади хора, които са иновативни, похвали се кметицата.

Друг пример е столичното метро, където също се реализират млади хора. 500 души от висшето транспортно училище са се реализирали в столичния метрополитен. Предизвикателствата пред системата са огромни, обясни още тя.

Ректори на университети предлагат да имаме единен Закон висшето образование и наука. Време е и за нов подход в акредитацията - един преподавател да преподава само в един ВУЗ. Ректори искат и възможност за коопериране на университетите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че местата за първокурсници във университетите са повече, отколкото са самите абитуриенти. Имало повече завършили икономисти и прависти от потребностите на икономиката ни. Нетните платци в бюджета плащат непоръчана сметка, изтъкна Велев. Бизнесът изисква регулация на план приема. Приемът трябва да е 50% от абитуриентите, според Васил Велев. Прахосали сме 25 милиарда лева в млади хора, завършили тук и заминали в чужбина. Бизнесът иска и актуализация на академичната автономия, допълни Велев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е готов да подкрепи всички мерки, които ще спрат халтурата във висшето образование. Сбъркан е принципът на висшето образование в България, каза той: "Дипломирани посредственици" - от това е подразнен синдикалистът, който в типичния си стил ги оцени като "за чеп за зеле не стават".

Промените в Закона за висшето образование ще включват изменения в частта за акредитациите. Това стана ясно от коментара на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Ще има промени в частта за управление на висшите училища. Вероятно ще приемем предложението за договори за управление на ректорите, каза той. Все още обаче текат дискусиите по темата. Тези договори имали за цел да направят ректорите по-отговорни към развитието на висшето образование. Затова най-вероятно ще се заложат показатели за развитието на ВУЗ-овете.

Ще се интензифицира системата на научните изследвания, стана ясно още от думите на Вълчев. Герберите предлагат бизнесът да участва в подготовката на учебните планове. Според самия министър на образованието доста промени са осъществени в системата на висшето образование като финансирането на приоритетните специалности.