50% е ръстът в предлагането на недвижими имоти за последните два месеца у нас.

Това заяви изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти" Катя Ценова на пресконференция, посветена на пазара на жилища в страната.

По-голямото предлагане на имотите рефлектира на цените коментира тя, цитирана от money.bg.

Основен фактор, влияещ върху цените на недвижимите имоти, е световната имотна криза и икономическото развитие в отделните региони в страната,

София запазва водещата си позиция по отношение на цени на предлаганите жилища. Така средните цени на имотите в столицата са 914 еврo за първото полугодие на 2008 г.

Средните цени на жилищата в София възлизат на 1094 евро за квадратен метър.

Русе заема второ място по поскъпване на жилищата в страната.

Там имотите се движат в порядъка от 713 евро за кв. м.

Високите цени на жилищата се обуславят от инвеститорският интерес в града. Друг съществен фактор е изключително големият икономически растеж.

Градът, предлагащ най-евтини имоти, е Ямбол. Там жилищата се продават за 402 евро квадратния метър, а ръстът на пазара е от 19% за първата половина на годината.

Най-търсените имоти в страната и в столицата са двустайните апартаменти. Реално всяка втора сделка е именно за такова жилище.

Инфлацията и покачването на лихвените проценти естествено е основен фактор при определянето на цените на имотите в страната. Това е и причината продавачите на имоти да вдигат цените на имотите до тези нива, които наричаме „пределни цени".

В момента пример за пределни цени са тези в столичния кв. „Младост", знак че пазарът на имоти е в етапа си на пиков момент.

В момента най-търсените имоти са тези, които са от новото строителство, следват ги панелните блокове и накрая са т. нар. ЕПК (Едроплощен куфраж).

На пресконференцията стана още ясно, че се наблюдава и сериозен интерес към закупуване на терени за строеж.

Интересен факт е, че инвеститорската криза в САЩ е принудила инвеститори да насочат вниманието си към България.

Това от своя страна е довело до ръст на мащабните проекти, които са на път да отстранят от пазара по-малките компании, чиито финансиране е по-слабо и те реално са пред фалит. Големите компании реализират икономии, които ги правят по-конкурентноспособни.