Около 500 кремиковски металурзи протестираха с искане да получат заплатите си и да има яснота за бъдещето на комбината.

Работниците се събраха отново пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и отидоха пред икономическото министерство, предаде БНР.

Те посрещнаха с освиркване и викове "Оставка" обръщението към тях от министър Петър Димитров, прочетено от синдикалния лидер Людмил Павлов.

В него министър Димитров припомня какво е направила държавата, за да намери различни варианти за преструктуриране на "Кремиковци". Според енергийния министър досега държавата е подкрепила комбината за споразумението от януари миналата година за спирането на изплащане на стари задължения към НЕК и "Булгаргаз.

От прочетеното стана още ясно, че държавата е помогнала чрез изкупуване чрез държавния резерв на продукция от комбината за 25 милиона лева.

Припомняме, днес изтича 9-дневният срок, който синдикалистите дадоха на правителството, за да получат отговор за бъдещето на комбината. Това е периодът до датата, на която започва съкращаването на нови 1500 работници от „Кремиковци".

Преди две седмици фирмата на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев -"Интертръст" поиска да наеме активи на предприятието за една година и да изпълнява оздравителна програма и план за жизнеспособност на комбината. Условията как да стане това обаче не са приемливи за работниците и ръководството.

В края на протеста синдикалните лидери Васил Яначков и Людмил Павлов поканиха работниците утре пред паметната плоча в "Кремиковци", за да почетат паметта на загиналите си колеги във връзка с Международния ден на загиналите при трудови злополуки. Протестите продължават и утре.