През тази година 57 на сто от представителите на германската икономика, работеща в България, планират нови инвестиции, а 25 на сто ще запазят досегашните равнища, 11 на сто планират по-ниски инвестиции и 6 на сто няма да инвестират.

Това каза на пресконференция главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев, цитиран от БНР.

Той представи резултати от анкета на камарата за бизнеклимата в България през 2007 г. сред около 380 германски фирми.
Седемдесет и един процента от анкетираните прогнозират като добро икономическото състояние на фирмите си през тази година, 21 на сто - като задоволително и едва 8 на сто като лошо.

Да постигнат по-високи обороти в тази година очакват 77 на сто от анкетираните.
За 15 на сто оборотите ще останат на същите нива, както през 2006 година и 8 процента очакват влошаване на показателя.

Сред песимистите са компании от логистиката и спедицията, тъй като част от дейностите им отпадат с приемането на България в ЕС.

Повече от половината от анкетираните германски фирми планират да запазят броя на персонала във фирмите си, а 44 на сто ще го увеличат, 2 на сто планират съкращения.

Три четвърти от анкетираните германски фирми оценяват бизнесклимата в България като добър, а 20 на сто като задоволителен. Германските компании посочват, че през последните години професионализмът на българската икономика се е подобрил осезаемо. Подобрен е и достъпът до пазарите на съседните страни.

Търговският обмен през 2006 г. между България и Германия е достигнал 3.6 милиарда евро, което е прираст от 24 процента, каза Василев.