Българските производители на плодове и зеленчуци ще получават на година субсидия от ЕС в размер на 6 милиона евро от общо 800 милиона евро за всички страни-членки на ЕС.

Това ще стане след започването на реформата в сектора за плодове и зеленчуци, уточни експертът от дирекция „Земеделие" на ЕС Джон Бедфорд.

На днешния брифинг бе представена концепцията за реформа в сектора за плодове и зеленчуци на ЕС.

В директна видеовръзка от Брюксел комисарят по земеделието и развитието на селските райони от ЕС Мариан Фишер Бьол разясни същността на реформата.

Тя подчерта, че реформата дава свобода на фермерите да се ръководят от сигналите на пазара, като същевременно възнаграждават производителите за това, че осигуряват обществени блага, каквото е и защитата на околната среда.

Същевременно, продължи Бьол, ние трябва да останем верни на пътя, който сме избрали за европейското земеделие през последните 3 години, но отсамосебеси се разбира, че това трябва да е съобразено с особеностите на производството на плодове и зеленчуци.
Бьол посочи основните причини, довели до инициирането на тази реформа:

  • Скторът с плодове и зеленчуци се намира под натиск.
  • високите нива на концентрация при търговците на дребно и веригите за търговци на дребно им позволява да заемат важна роля при определянето на пазарните цени.
  • увеличаването на конкурентния натиск от вноса на трети страни влошава положението на производителите от ЕС.
  • Високото ниво на разделение сред производителите, което все още е характерно за сектора на плодовете и зеленчуците, не улеснява последните да се справят с това предизвикателство.

Комисар Бьол посочи възможните варианти за решаването на тези проблеми.
На първо място трябва да се изправим пред структурните проблеми, които стоят пред нашия сектор, като уточним усилията за борба с раздробяването, каза още тя.

Същевременно членуването в организацията на производителите, които са гръбнакът на сектор плодове и зеленчуци, трябва да се направи още по-привлекателно, уточни Бьол.
Тя допълни, че земеделските производители на ЕС са извършили огромни промени през последните няколко години, които са им позволили в много по-голяма степен да допринесат в положителен план за опазването и поддържането на околната среда.

Еврокомисарят по земеделието уточни, че от 9.7 милиона земеделски стопанства в 25-те страни на ЕС 1.4 милиона произвеждат плодове и зеленчуци.
Секторът стопанисва 3% от обработваемите площи и произвежда 17% от стойността на земеделската продукция в ЕС.

Същевременно плодовете и зеленчуците са много нетрайни продукти и производството им е много интензивно по отношение на работната ръка, уточни комисар Бьол.

Тя допълни, че климатичните и температурни колебания, а също болести или масова поява на вредители, редовно водят до кризи под формата на рязко увеличаване или намаляване на предлагането и намаляване на търсенето, което води до по-ниски доходи на производителя.

Земеделският еврокомисар посочи какви са очакванията от реформите в сектора за плодове и зеленчуци. На първо място реформата ще подобри конкурентноспособността и ориентацията на пазара за сектора на плодове и зеленчуци на ЕС.

С други думи ще допринесе за постигането на устойчиво производство, което е конкурентно както на вътрешния,така и на външния пазар. Другите очаквания по реформата са свързани с намаляване на колебанията в доходите на производителите в случаи на криза, което от своя страна ще повиши увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци в страните членки на ЕС.

В заключение Бьол каза, че плодовете и зеленчуците са много здравословни е необходимо да присъстват ежедневно в менюто на всеки европеец.

Присъстващият на брифинга евроексперт от Дирекцията по земеделието на ЕС Джон Бетфорд уточни, че при инициирането на реформата комисията е получила 130 становища от държави членки, райони, заинтересовани лица и неправителствени организации.

В крайна сметка,когато бъде осъществена, тази реформа ще доведе до подобряването на конкурентноспособността и пазарната ориентация на плодовете и зеленчуците на ЕС или с други думи ще допринесе за постигането на стабилно производство, конкурентноспособно на вътрешния и външния пазар.

Производителите от ЕС ще имат гарантирани доходи, което от своя страна ще увеличи потреблението на плодове и зеленчуци от гражданите на ЕС.
За целта е необходимо да се продължат усилията за поддържането и защитата на околната среда, защото всички ние искаме да консумираме екологично чисти продукти, уточни евроекспертът.

Той допълни, че е много важно да се опрости, а където е възможно да се намали административната тежест за всички засегнати.

Земеделският евроексперт отговори на редица въпроси на присъстващите на брифинга фермери и заинтересованите от същността на реформата.
В крайна сметка Бедфорд посочи, че са необходими общи усилия, на които „ще берем плодовете всички ние".