67 лв. ще е годишната винетна такса за леките автомобили и за превозните средства с не повече от 8 места от 1 януари 2007 г.

Месечната винетка за преминаване по републиканските пътища ще бъде 25 лв., а седмичната - 10 лв.
Това предвиждат измененията и допълненията на Тарифа 12 за таксите, които се събират от Министерството на финансите по Закона за държавните такси.

За автобусите с над 8 места и за товарните камиони с две оси годишната винетка ще струва 500 лв., месечната - 170 лв., седмичната - 65 лв., а дневната 20 лв.

За камионите с над две оси, специализираните строителни машини, автокрановете, специализираните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари винетната такса през 2007 г. ще бъде 950 лв.
Месечният стикер ще струва 300 лв., седмичният 110 лв., а дневният 20 лв.

За леките автомобили с чуждестранна регистрация годишната винетна такса ще е 34 евро, месечната 13 евро, а седмичната 5 евро.
За автобусите винетката ще е 256 евро за година, 87 евро за месец, 33 евро за седмица и 10 евро за един ден.
За камионите с чуждестранна регистрация таксата за година ще бъде 485 евро. За месец стикерът ще струва 153 евро, за седмица 56 евро, а за ден 10 евро.

С един лев се увеличава таксата за мотоциклети, автомобили и камиони до 5 тона, преминаващи по моста на река Дунав в посока Русе-Гюргево.
От 2007 г. за мотоциклетистите тя ще бъде 4 лв., за шофьорите на леки коли 12 лв., а за товарните автомобили 25 лв.

За автобусите с над 8 места и камионите с технически допустима обща маса между 5 и 15 тона таксата ще е 59 лв.
В момента тя е 57 лв. Шофьорите на товарните автомобили - над 16 т, ще плащат за преминаване по моста 90 лв., при 87 лв. сега.

Гражданите ще могат да заплащат пътни и винетни такси при преминаване на границата на България на съответния граничен пункт в лева, евро или щатски долари, предвиждат измененията и допълненията в Наредбата за условията и реда за събиране на винетни такси за платено ползване на определени републикански пътища за определен срок.
В момента това може да стане в долари или евро.
В наредбата е посочено, че дневната винетка ще е валидна за деня, който е обозначен на нея чрез перфорация.

Контролът за използването на винетки при движение по републиканските пътища от превозните средства ще се осъществява и от съвместни контролни групи, в които участват служители на МВР и на управление "Пътни такси и разрешителни" към фонд "Републиканска пътна инфраструктура".
Спирането на автомобила за проверка, както е и в момента, ще става от служител на МВР.