В България да бъдат изградени 7 магистрали, 7 скоростни пътя, тунел под Шипка и два нови моста на Дунав. Това предвижда програмата, подготвена от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пред БНТ министър Росен Плевнелиев посочи, че в следващите 10 години ще бъдат вложени 5 милиарда евро в изграждане на пътища.

През май 2011-та ще бъде завършена магистрала „Люлин" при цена 185 милиона евро за 19,5 км. От магистрала „Тракия" трябва да се достроят още 116 км за цена 248,1 милиона евро. Пусковият срок е средата на 2012 година.

Програмата за подобряване на пътната инфраструктура на страната включва започване на изграждането на две отсечки на аутобана „Марица", което трябва да стартира от средата на 2011-та.

Магистралата София-Калотина, която трябва да бъде завършена през 2014 година, ще струва 405 милиона евро за дължина 75 км.

До 2020 година трябва да бъде завършена и автомагистрала „Хемус", но все още не е ясна по каква схема ще се осъществи нейното финансиране - чрез концесия, европари или бюджетни средства.

2020 година е обявена и за пусков срок на магистралата „Черно море", която ще глътне 450 милиона евро.

Скоростни отсечки ще бъдат изградени между Видин и Ботевград, Русe и Маказа, Русе и Шумен, Гюешево и София по оперативна програма „Транспорт".