От началото на годината са сключени 15 000 еднодневни трудови договори. Това обобщи социалният министър Ивайло Калфин след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НТСТ).

За миналата година реално тези договори са 72 000.

Това обаче са трудодни и синдикатите настояваха реално да се каже колко хора са се възползвали като служители от еднодневните трудови договори.

От думите на министъра стана ясно, че 1004 земеделски производители са наели с еднодневни договори служители, основно за лозарството, брането на малини и производството на картофи.

Работодателите искат да се опростят процедурите по сключването на тези договори. Министърът е притеснен, че работодатели и работници не знаят, че при сключване на еднодневен трудов договор служителите не губят социални права.

Синдикатите пък настояват опцията за еднодневен трудов договор да не се разширява в други браншове и настояват за по-строг контрол при наемането на служители с такива договори.

Васил Велев от АИКБ подкрепя тази мярка, която според него ще ограничи сивия сектор при сезонната заетост. Според него сега процесът при сключване на еднодневни трудови договори е сложен и оскъпен и облекчаването му ще доведе до повече приходи в хазната.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” сподели, че синдикатът е разочарован от представените резултати за ефекта на нововъведението.

Очаквахме много по-високи резултати, сподели тя и припомни, че КТ „Подкрепа” е била против еднодневните трудови договори. Затова синдикатите искат анализ как тази мярка е въздействала върху бюджета и върху социалните права на работниците.