Очаква се в бюджета на ЕС догодина да бъдат заложени 75 милиона евро допълнителни компенсации за България за затварянето на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Средствата са част от общо 300 милиона евро, които Европейската комисия е предложила да бъдат отпуснати на страната ни до 2013 г. Това е изяснено на заседание на Съвета по европейски въпроси в Министерския съвет, предаде БНР.

На заседанието си Съветът е одобрил проекта на позиция на страната ни за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), част "Бюджет", което ще се състои в Брюксел на 18 ноември. Основен акцент в рамките на Съвета ще бъде приемането на второ четене на бюджета на ЕС за 2010 г.

В бюджета на Общността за следващата година трябва да залегнат и средства за прилагане на Плана на ЕС за икономическо възстановяване, включително за осъществяването на списък от енергийни проекти, в това число с участието на България, както и допълнителни средства по Програмата за развитие на селските райони.

В рамките на Съвета по европейски въпроси е разгледано предложение на ЕК за нов законодателен пакет за опростяване на законодателството в областта на Кохезионната политика на ЕС.