Само за една седмица след обявяването на нова процедура по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за подобряване на енергийна ефективност 811 микро, малки и средни предприятия са кандидатствали за грантово финасиране по нея. Подадените проектни предложения по новата мярка са за близо 84 млн. лв., съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Общият бюджет на програмата е 136 млн. лв. По процедурата ще бъдат подкрепени компании от преработващата промишленост - текстилни и шивашки, за производство на хляб, хлебни изделия, безалкохолни напитки, хартия, лекарства, компютърна техника, за бутилиране на вода и др.

Министерството на иновациите дава над 136 млн. на фирмите за енергийна ефективност

Министерството на иновациите дава над 136 млн. на фирмите за енергийна ефективност

Още 41 милиона лева пък ще бъдат изплатени за ковид помощи

Фирмите могат да получат между 25 000 лв. и 150 000 лв. безвъзмездна подкрепа. Едно от условията за кандидатстване е да имат 50% собствено участие във финансирането на проектите. Със средствата могат да се закупуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да направят модерна изолация на производствените си бази, с което да намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители.

Подаването на проектите по процедурата ще продължи до 23 май 2022 г. включително. "Кандидатстването е максимално улеснено за бизнеса", уверява директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева. По думите й всички проекти ще бъдат бързо оценени, като Комисията ще предостави възможност да бъдат отстранени всички неточности по проектните предложения и българските предприятията да получат финансиране.