Над 136 милиона лева ще бъдат отпуснати по линията на програма за енергийна ефективност на предприятията. Това обяви на брифинг министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Тази мярка ще позволят на компаниите да подобрят енергийната си ефективност и да намалят сметките си за ток, което е много важно в настоящата ситуация", каза той.

Още 41 милиона лева пък ще бъдат изплатени за ковид помощи на фирмите, добави Лорер.

Нова отсрочка за одобрение на българския План за възстановяване сме поискали от ЕК

Нова отсрочка за одобрение на българския План за възстановяване сме поискали от ЕК

Остават в диалог с българските власти, с които имат продуктивни разговори

1,3 милиарда пък са отпуснати в ресора на министерството от Плана за възстановяване и устойчивост, като в края на месец юни или в началото на юли програмата за енергийна устойчивост ще бъде достъпна за предприятията, съобщи министърът.

Подаването на документи за участие в програмата за енергоефективност пък ще се случва в периода 3-25 май, посочи на свой ред заместник-министърът Карина Ангелиева. Крайният срок на програмата е до Нова година, а финансирането е от 25 до 150 хиляди лева в зависимост от големината на предприятието.

"Интересът е огромен, от отдавна се интересуват фирмите. Идеята е около 1000 предприятия да можем да подкрепим. Това е около 10% от изявилите желание, няма да спираме дотук", посочи тя.

А що се касае до програмите за кандидатстване на домакинствата за изграждане не ВЕИ мощности - от министерството обещават това да бъде възможно към края на лятото.