Безработицата в страната за 2009 г. ще бъде 9.5 на сто, очаква се за 2010 г. процентът да продължи да се повишава.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, цитирана от БНР.

Тя присъства на представянето на нов регионален доклад на Световната банка за ефекта на глобалната финансова криза в Европа и Централна Азия "Кризата идва у дома".

По думите на Симеонова тази година ще има намаляване на брутния вътрешен продукт с 6.3 на сто, намаляване на инвестициите с 16.3 на сто, намаляване на преките чуждестранни инвестиции, както и влошени търговски показатели.

По прогнози на Световната банка за България, през 2010-та година 4 % от населението ще живее с 2,5 долара на ден. Тази година 3 на сто от българите са разполагали дневно с тази сума.

През идната година 19 на сто от българите, както и тази година, ще живеят с между 2,5 и 5 долара на ден.

Световната финансова криза има опустошителен ефект върху домакинствата в новите икономики от Европа, сред които е и България, както и върху държавите в Централна Азия, се посочва в доклада. Един от драматичните аспекти на кризата е, че страните със средно ниво на доходите, се оказват най-силно засегнати.

Според Световната банка, една от мерките в краткосрочен план е държавните разходи да не съкращават, а да се преструктурират, като се разширят програмите за социално подпомагане насочени към най-уязвимите от кризата групи.

Световната банка препоръчва още правителствата на новите страни членки на ЕС, сред които е и България, да харчат разумно публичните средства, за да осигурят закрила на най-бедните в условия на криза. Отпускането на социални пенсии и целеви програми за бедни, може да попаднат сред мерките, които подлежат на съкращение при спад на приходите, но това според експертите са програмите, от които има най-голяма нужда в момента.