Събрани заедно, милионерите и милиардерите в света биха направили държава с население доста над това в България.

Според докладът World Wealth Report, изготвен от консултантската компания Capgemini и Merrill Lynch, броят на милионерите на планетата е 9,5 млн. души, съобщава money.bg

Съвкупното състояние на най-богатите хора на планетата за миналата година възлиза на 37,2 трилиона долара, като през 2006 се е увеличило с 11,4%.

Двигатели на ръста на богатството както обикновено са Индия, Китай, Русия и Бразилия.

Оказва се, че 2006 година е била много благоприятна за натрупване на  милиони - темпът на ръста е бил най-бърз за последните седем години.

Тези 9,5 млн. милионери държат близо четвърт от световното богатство и притежават близо три пъти повече от БВП на САЩ.

Определението на World Wealth Report за „милионер" е човек, който има финансови активи от поне $1 млн. (€740,000), като се изключва стойността на първия дом (за живеене).

Най-най богатите, чиито активи са над $30 млн., също са нараснали с 11% за годината и броят им достигна 94,970, чиито общи активи са $13.1 трилиона.

Ако богатството на всички милионери се разпредели поравно между тях, всеки милионер би имал по $4 млрд. - достатъчно за купуването на десетина Ролс Ройс.

Показателите за милионерите през 2005 година са по-скромни. Тогава 8,7 млн. милионери в света са държали 33,3 трилиона долара, а темпът на годишния прираст е съставлявал 8,5%.

Най-силно през 2006 се е увеличавало състоянието на сингапурските милионери - 21,2% за годината, индийските милионери са натрупали с 20,5% повече. Броят на милионерите  в Азия се е увеличил за година с 8,6%. В Америка клубът на милионерите се е разширил с 9,2%, в Европа с 6,4%. В Русия милионерите са вече с 15,5% повече.

Най-много милионери - както по абсолютен брой, така и по сума на притежаваните активи, има в САЩ.

На второ място са Япония. Европа е най-силна като място за инвестиции, който показател е най-добър от 2000 досега.

Благосъстоянието на инвеститорите през 2006 е дошло благодарение на нарасналата капитализация на световните пазари.

Скокът в цените на суровините и ръстът на местните фонодви борси са способствали за увеличаването на състоянието на предприемачите и инвеститорите.

Благотворителността става все по-важна стратегия за милионерите, казват от Merrill Lynch: $285 млрд. са разпределени за благотворителност от тях.

Прогнозите на World Wealth Report сочат, че състоянието на богатите хора активно ще нараства,  но темповете на частните инвестиции ще намаляват.

Стойността на активите на милионерите ще расте с 6,8% ежегодно до 2011 година. До това време обемите им ще възлязат на $51,6 трилиона.