От началото на извънредното положение в България има 99 хиляди нови безработни, съобщи в "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

По думите ѝ, въпреки големия ръст на безработицата, благодарение на мярката "60/40" трендът не е толкова висок спрямо европейския. Запазени са 202 148 работни места в малкия и средния бизнес. "Има интерес. Самите заявки - над 12 хиляди - сочат, че работодателите се възползват от тази мярка. Предвиждаме и дискусия по отношение на нейното надграждане", категорична бе Стоименова. Критиките на много компании обаче са, че ситуация, в която нямат никакви приходи, тази мярка не може да им помогне.

Тя посочи, че в подкрепа на превозвачите е предвидена друга социална мярка, за която те могат да кандидатстват от 1 до 15 юли. Стоименова заяви, че над 3800 са заявленията за 375 лв. еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск, също са разширени критериите за нея, така че да може мярката да обхване повече хора.

"Мярката ще продължи да действа, докато има необходимост от нея", категоричен бе зам.-министърът на труда и социалната политика.

302,65 лв. е средното обезщетение, което е платило държавата на фирмите по схемата 60/40. Това става ясно от писмен отговор на социалната министърка Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков.

От тях 253,47 лв. са били за покриване на заплатата на работника, а останалите пари са за осигуровки.

До 12 май Националният осигурителен институт е изплатил 14,5 млн. лв., а прогнозите са за три месеца сумата да достигне 72,5 млн.