Държавната администрация малко познава Закона за обществените поръчки, тъй като текучеството на кадри е голямо.
Това е една от причините за нарушенията при тези процедури. Това е коментарът на Валери Апостолов, член на Сметната палата и председател на управителния съвет на Националния институт по обществените поръчки.

Според него една част от нарушенията се правят и умишлено. Апостолов припомни, че по закон в рамките на одита на финансовото управление Сметната палата проверява цялата процедура по обществените поръчки и когато има нарушения ги изпраща на прокуратурата.

За периода от 2008 г. до средата на 2009 г. са изпратени и над 100 сигнала до Агенция "Държавна финансова инспекция" за налагане на санкции.

От своя страна структурата проверява между 1100 и 1500 поръчки всяка година, увери Теменужка Петкова от инспекцията. През 2007 г. са съставени 1739 акта за установяване на административни нарушения в областта на обществените поръчки, през 2008 г. са 1665 акта и по първоначални данни през 2009 г. са съставени 1958 акта.

Според Валери Апостолов едно от най-честите нарушения е опита да се наруши законът като обществената поръчка се разделя на части. В резултат на това за идентични или сходни дейности се сключват множество договори с изпълнители, които се избират при по-облекчен ред.

От Сметната палата са попадали и на неактулизирани вътрешни правила за провеждане на процедури за възлагане и контрол.