Министерство на енергетиката и руската компания "Росатом" подписаха договора за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

Атомната централа в Козлодуй осигурява 33% от електрическата енергията за държавата. Тя е гарант, че българските потребители ще получат чиста енергия на добра цена. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

Петкова обясни, че днешният ден е много важен, защото един от основните приоритети на българското правителство в сектор "Енергетика" е свързан с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Енергийният министър припомни, че в края на миналата година е приключило издаването на лиценз за удължаване на експлоатацията на 5-ти блок с 10 години. Планираните дейности до момента бяха 227, от тях 138 сме извършили, 70 ще завършим до края на годината, а 19 в следващия лицензионен период, обобщи тя.

Министър Петкова изтъка, че е много важно да се отбележи, че дейностите са извършени с ресурс на АЕЦ "Козлодуй". Дружеството е в изключително добро финансово и техническо състояние. Финансовият резултат, който дружеството отчита за 2017 година е 118 млн. лева печалба, посочи енергийният министър и добави, че тези факти нямаше да са налице, ако ги нямаше прекрасните ни отношения с "Росатом".

Запитана как биха се развили българските ядрени мощности в дългосрочен план и ако не започнем строителството на АЕЦ "Белене" България ще продължи ли да бъде фактор в ядрените държави в района Петкова напомни приоритетите на правителството.

Енергийният министър отбеляза, че в управленската програма много ясно са посочени основните български приоритети в сектор "Енергетика". По думите й един от основните ни приоритети, днес на практика видяхме как се реализира - той е свързан с удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Атомната централа в Козлодуй отговаря на всички необходими изисквания за безопасност и е налице възможност централата да работи още 30 години, похвали се Петкова и добави, че България не би излязла от семейството на ядрените държави.

Тя изтъкна, че когато става въпрос за възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене" българският парламент и българското правителство са заявили своята воля да се търси възможност за реализация на проекта на пазарен принцип.

Енергийният министър припомни, че е бил направен много подробен анализ от БАН, в който са разгледани всички възможности във връзка с реализацията на проекта АЕЦ "Белене" и при взимането на решение ние ще се позовем и на тях.

Заместник-генералният директор на "Росатом" и председател на УС на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров посочи, че удължаването на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок е изключително важен проект за двете страни.

Той припомни, че преди повече от 50 години, през 1966 г. е било подписано споразумение за мирно използване на атомната енергия между България и тогавашния СССР и повече от 50 години сътрудничество ни се развива.

Удължаването на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок е изключително важен проект за нас, изтъкна Коларов и допълни, че това фактически е придаване на втори живот на двата енергоблока, което дава сигурност и безопасност те да бъдат експлоатирани в следващите 30 години.

Той изрази увереност, че заедно с колегите от АЕЦ "Козлодуй" живеем в една единна общност, когато става въпрос за безопасност в работата и развитие на дейността в атомната централа. Извършената работа доказа, че когато става въпрос за шести енергоблок, ние сме се придържали към правилните принципи за безопасната му работа. И след приключване на всички дейности, за които министър Петкова спомена, през следващите 30 години 6-и енергоблок ще може да бъде безопасно експлоатиран, каза още Коларов.

След подписването на договора изпълнителният директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев посочи, че планираните средства за настоящата година само за 6-и блок са 43 млн. лева.

До края на 2017 година бяха похарчени 262 млн. лева за двата блока. 180 млн. лева бяха похарчени за повишаване на мощността", допълни Андреев и посочи, че се водят се преговори с "Твел" за удължаване на договора за съхранение и преработка на ядрено гориво.

Договорът трябва да се съгласува с Европейската агенция по доставките, която отговаря за такъв тип доставки, каза още изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

Комаров допълни, че когато бъдат кумулирани конкретните условия, се очаква да се отнесем изключително отговорно към тях. От препоръките, които се дават в контакт с българското правителство и в частност с Министерство на енергетиката, се очаква да бъдат разгледани всички възможни варианти за реализирането на АЕЦ "Белене", защото никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без помощта на държавата, категоричен бе той.