През май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта, съобщават от МТСП. С данните не пропусна да се похвали и премиерът Бойко Борисов, който сподели новината на страницата си във Фейсбук.

От Агенцията посочват, че в края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, което е с 9 027 души по-малко спрямо април. Спрямо май 2018 г. те са с 25 059 по-малко.

Новорегистрираните безработни през месеца са 18 897, като от тях 1 464 не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината общо 6 843 души са намерили работа.

Постъпилите на работа през май безработни са 20 533. От тях 93.4% са устроени в реалната икономика. Други 459 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място.

Близо 24 000 безработни са започнали работа през март

Близо 24 000 безработни са започнали работа през март

Безработицата спадна под 6%

По отношение на безработните от рисковите групи на пазара на труда от Агенцията съобщават, че на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 362 лица: 413 - по програми и мерки за обучение и заетост, и 949 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

През миналия месец в различни форми на обучения за възрастни са обхванати общо нови 2 405 безработни. Завършилите обучения през месеца са общо 3 311 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 18 542, като 85% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (27.6%), хотелиерството и ресторантьорството (19.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните дейности (7.4%), строителството (5.5%), селското, горското и рибното стопанство (4.4%) и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, осигуряващ защита и сигурност и други.