Има достатъчно агнета, за да се задоволи потреблението на нашия пазар и за Великден, и за Гергьовден. За голямо съжаление пазарът се задоволява с голям процент вносни агнета - това е, което плаши българските производители и целият сектор. Toва заяви пред News.bg Бойко Синапов от Обединени български животновъди.
Браншовите организации на животновъдите отдавна предупредили управляващите за нерегламентиран или регламентиран внос, по които от съседни на нас държави в момента се внася по-евтино агнешко месо. Например, Гърция самата държава предприема мерки да стимулира производителите и да изкарват продукта по-евтин. "Опитахме се да го обясним на нашите министерства да защитят българското производство, но те тук не проявиха никакво разбиране", негодува Синапов.
Той не може да каже цените, на които се внася агнешкото месо у нас, но цената явно е много по-евтина от родния производител. Ние като производители не продаваме крайния продукт, но ако дойдат от нас да си купят, тогава можем да говорим за цени, каза Синапов.
"В момента българските производителите не само могат и ще задоволят пазара, но и по стопанствата ще останат агнета, които са готови за Великден и Гергьовден", изтъкна Бойко Синапов.
Той призова всеки, който иска да си купи агне за Великден, да се обърне директно към производителите. След нас идват кланици и така се натоварва цената в търговската мрежа. Крайната цена не я определяме ние като производителите, изтъкна Синапов.
Синапов подчерта, че цените, които са обявени от производителите варират между 8 и 10 лв. на килограм живо тегло. Това би означавало, че цена над 22 лв. в магазина вече е спекула.
Бойко Синапов припомни, че в самото начало земеделският министър Иван Иванов обещал да работи съвместно с животновъдите, декларирал, че много щял да разчита на животновъдите да водят диалог, но... само с диалог не става. "Само с диалог без мерки няма да се случат нещата. Това нещо изнервя бранша и просто сме принудени да кажем какво се случва на нашите хора - ние с часове губим ферми, фалити много, приключват, продават и отиват в кланици животните", изтъкна Синапов.
Той посочи, че да се "тупа топката" за животновъдите остава необяснимо. Всички съседни за нас държави се борят с кризата, а наши колеги животновъди от други държави казват, че при тях самата държава взима мерки за кризата. В България не виждам как и по какъв начин се борим с кризата, каза още Синапов.
foxit
на 10.04.2022 в 19:51:48 #3Корнелата Популистката дрънкаше същото и за олиото. Важното е да се запълва ефирно време….
georgi-zapryanov-4jBYYq2A
на 10.04.2022 в 12:44:48 #2Някой да му обясни на Бойко Синапов че съотношение живо тегло трупно тегло е приблизително 50:50. Тоест ако както той казва живото е до 10лв на килограм това значи цена от 20лв за месото. Преди транспорта до кланицата, разходи на кланицата, хладилен транспорт до магазина, разходи и заплати на магазина. Така че цената за клиентите трябва да е доста по висока. Освен ако не се продава евтино вносно месо и се представя за Българско.
YK 2000
на 10.04.2022 в 12:25:18 #1При цена на живо тегло 9 трупното идва на 19 без разходите на кланицата. И как в магазина ще е 22 в такъв случай?