Абсолютна категоричност алеите и тротоарите в курорта "Слънчев бряг" да бъдат освободени от щендерите заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на визията за преместваемите обекти на територията на курорта. Представянето бе осъществено в София и в него участва и архитект Искра Джакова, ръководител на работната група за изработването на визията за курорта.

Министър Ангелкова посочи, че и в клауза в договорите ще бъде заложено условия, че при три нарушения на правилото за чисти тротоари и алеи, договорът ще бъде развалян.

Целта е да се създаде една единна визия, заяви Ангелкова. Тя обясни, че особено за Крайбрежната алея е имало редица трудности, тъй като съществува преплитане на собствености - частни и на оператора на курорта "Слънчев бряг" АД. Настоящата визия, която се и предлага, ще може да бъде приложена още това лято, но само за части от курорта. Министър Ангелкова се надява в кратки срокове тя да се разпростре.

Ангелкова припомни, че през 2016 година са открити драстични нарушения с надвишаване на квадратурата с почти 8 000 кв.м. на преместваемите обекти. Затова и беше прекратена концесията на "Слънчев бряг - север", припомни министърът.
Още тогава е заложено изискване към новите наематели доброволно да премахнат обектите в нарушение. Към този момент - всичко е премахнато, отчете Ангелкова, така според нея ако новата схема бъде одобрена, то още това лято ще бъде видяна новата визия.

Архитект Искра Джакова представи три размера на допустими павилиони - от 15, 9 и 6 кв.м. Тя обясни, че обектите могат да бъдат по-малки, но не и по-големи. Джакова посочи, че предлагания цвят е синьо и бяло в тон с морето, небето и цялостната визия.
Искра Джакова постави акцент и че се предлагат по-устойчиви на морския въздух и вятър материали - етал бонт или сайтинг. Според експертите дървените са по-трудни за поддържане, включително и естетически.

От думите на министър Ангелкова стана ясно, че всеки търговец ще поръчва сам тези павилиони от съответен производител, като просто трябва да се съобразява с изискванията. Ако не се съобразява с изискванията за външен вид на обекта, просто няма да има сключен договор.
Павилионът остава като собственост на съответния търговец, като отговорността за премахването му също е на търговеца - според договорите, които са от 2 до 5 години.

Ангелкова заяви и че изключително много ще се разчита на МВР за съблюдаване и спазване на изискванията. 

Предлаганата визия е само пилотен проект, като Николина Ангелкова се надява, тя да даде основа за работа нататък и при другите национални курорти. 

Министър Ангелкова не пропусна да се похвали отново с изключително успешната за българския туризъм 2017 година. Само за първите 11 месеца на годината се отчитат над 8,5 милиона чужди туристи, което е ръст от 7%. Приходите за първите 11 месеца на 2017 г. са над 6,6 милиарда лева, което е ръст от 9,2%.

В този процес курортът "Слънчев бряг" има най-голям дял от цялата статистика с над 5 милиона реализирани нощувки и приходи от тях над 270 млн. лв. Около 1 млрд. лв. са приходите от целия комплекса "Слънчев бряг".