"Сигурно вече съм рекордьор, защото по разпореждане на Корнелия Нинова подопечните ѝ дружества за четвърти път съобщават на медиите, че ме дават на съд!". Това заяви в отворено писмо бившия шеф на Кинтекс Александър Михайлов, по повод заведения срещу него иска от новото ръководство на дружеството.

По думите му формалните причини да се стигне до тук са, че той си е позволил да каже много неудобни факти за Министър Нинова и безобразията, които прави в системата на Министерството на икономиката и индустрията.

Днес са измислили нов подход, който няма да има никакъв правен резултат, освен гръмките медийни заглавия - "завеждат иск за 1 млн. срещу бившия шеф на Кинтекс, каза още Михайлов.

Явно я е заболяло, че миналата седмица разказах пред медиите как се крие от правосъдието по делата, които водя срещу нея. Днес тя отвръща на удара. Докато обаче аз действам като гражданин, тя има зад себе си цялата държавна машина, пише Михайлов. Според него целта от всичко това е той да бъде дискредитиран.

Бившият директор на Кинтекс посочи, че същият сигнал е бил даден преди месец на Прокуратурата. Тогава Нинова отбягваше темата като казваше, че ще изчака компетентните институции да си свършат работата, добави той.

Преди да навляза в детайли само ще отбележа, че решението за сключването на договора - същото за което завеждали иск срещу мен, е на Съвета на директорите. Тоест, ако "Кинтекс" завежда дело срещу мен, следва да заведе и срещу Председателя на Съвета на директорите г-жа Анита Великова, която и преди и сега е на този пост. Тя е сложила подписа си под това решение. Разходите по този иск - около 50 000 лева ще са за сметка на "Кинтекс" (тоест държавата), докато аз от джоба си плащам за моите дела срещу нея.

Второ - средствата са платени за реално свършена работа (установена с документи), която е приета от служители на "Кинтекс", които и към момента са на работа в дружеството. Ако желаят могат да разкрият документите в Секретна секция, от която е виден и финансовия принос от тези платени средства, който възлиза на десетки милиони. Аз няма да навлизам в повече детайли, защото те могат да навредят на "Кинтекс".

Според Михайлов най-важното е, че в дъното и на този казус стои прекратения от него договор с една определена офшорна компания, по която са изплатени около 10 млн. лв. преди той да бъде назначен за изпълнителен директор на "Кинтекс". Бях освободен дни след като официално заявих, че по този договор повече няма да се плаща. Сега Корнелия Нинова и подопечното ѝ предприятие "Кинтекс" твърдят, че този договор не е бил прекратен и е дублиран. Тоест, явно подготвят нови плащания по него., допълни Михайлов.

Така за пред медиите новината е, че са завели иск срещу мен, но реалната цел е да продължат източването на "Кинтекс" с плащания към частната офшорна фирма

Аз, за разлика от г-жа Нинова, работя само с документи, публикувам Протокола с решението на Съвета на директорите на "Кинтекс", с което договора и плащанията към офшорката се прекратяват и на мен като изпълнителен директор ми се възлага да сключа нов договор, по който да се контролира какво реално се извършва, преди да се плаща.

Михайлов запита министър Нинова вярно ли е, че "ВМЗ" забавя доставката към Кинтекс на стока по договор с Азиатски клиент? Вярно ли е, че именно тези изделия са най-ползваните във войната в Украйна? Срокът за предсрочно изпълнение трябваше да бъде юни; следващо ръководство на ВМЗ го отложи за юли, а сега най-новият директор на сопотския завод преди дни е дал нов срок ноември - 1 месец след този по договора!?. Така "Кинтекс" ще дължи неустойки към крайния клиент и ще се приближи към фалит, каза още той.

Знае ли, г-жа Нинова, че едното от подопечните ѝ държавни дружества тласка другото към неустойки и може би фалит, защото други договори няма? Чии частни интереси са по-силни от тези на държавната "Кинтекс"? Кои частни компании успяват да предредят "Кинтекс" за стока от ВМЗ и защо, пита още Михайлов.

Новото ръководство на "Кинтекс" съди уволнения шеф Михайлов

Новото ръководство на "Кинтекс" съди уволнения шеф Михайлов

Искът е за близо 1 милион лева