Добрата новина е, че пари за иновации има, има пари за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, пари има и за зеления преход. В това увери служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който взе участие във форума, организиран от АИКБ на тема "Малки и средни предприятия (МСП), предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход".

Министър Пулев посочи, че основният проблем е, че България е най-енергоемката икономика в ЕС.

Има три основни канала за подкрепа на малките и средни предприятия: от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 520 млн. лв., които ще отидат към малки и средни предприятия за зелени проекти. ПВУ работи, отворен е и има отворени процедури по линия на зеления етикет, изтъкна Пулев.

Вторият канал са структурните фондовете "Конкурентоспособност и иновации" е в размер на близо 3 млрд. лв. От тях 1 млрд. е свързан с решаване на предизвикателствата за зеления преход - енергийна ефективност, ВЕИ и създаване на симбиоза между бизнеса и иновациите.

Третият канал отново е по линия на структурните фондове - "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация". В нея общият ресурс е 2 млрд. лв., като основният приоритет е да се развие науката и бизнесът.

Ние сме до вас, рамо, до рамо, осигурихме нужната приемственост. Пари има, планът е отворен и всичките основни средства като ресурс, които ще дойдат от януари 2023 г. сега сме ги осигурили, каза Пулев в заключение.

Васил Велев: Екологичният преход не е ориентиран към малкия бизнес

Васил Велев: Екологичният преход не е ориентиран към малкия бизнес

Може да има и системен бъг в софтуера на управление на ЕС

Димитър Данчев, заместник-министър на икономиката и индустрията, заяви, че пандемията от коронавируса откроила възможността технологиите ускоримо да навлязат във всевъзможни области. Предприятията следва да възприемат и интегрират модели на кръговата икономика и в по-голяма степен да опазват околната среда. Затова са необходими политики и интервенции в подкрепа на бизнеса в този нелек преход, който може да е предизвикателство, но и създаване на растеж, успешна икономика и конкурентоспособност.

Бизнесът е изправен пред много предизвикателства - остарели технологии, недостатъчно умения и компетентности, липса на знанията в областта на зелената икономика, обясни той. Изправени сме пред необходимостта да преодолеем нарушените вериги на доставки, но силно вярвам в потенциала на българските микро-малки и средни предприятия, в тяхната гъвкавост и способност, каза зам.-министърът.

Министерство на икономиката и индустрията ще бъде активен партньор на бизнеса, като активно подкрепа бизнеса за развиването им и подпомагането им в кръговата икономика, каза още Данчев.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите добави, че предизвикателството е да се вземат онези решения, които ще направят трансформацията в цялата система. Целият преход изисква продуктивни инвестиции, насърчаване на трансфера на технологии и иновации. Малките и средни предприятия са ключови за зеления преход и кръговата икономика, изтъкна тя.

Колева се надява всички да демонстрират ново, визионерско мислене по отношение на процесите, които ни заобикалят, както и по отношение на европейските програми.

Тя вярва, че всички могат да спомогнат за по-зелено бъдеще на страната ни чрез открит диалог и консенсус.