Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари-юли, като се отчита нарастване от 7.2% процента спрямо същия период на миналата година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ТВ Европа.

На фона на миналогодишния рекорд е изключително постижение и се движи в рамките на прогнозите за увеличение от 7 до 10 на сто, посочи още тя.

По думите й, най-големи нараствания има от водещите пазари. Посещенията от Гърция и от Германия се увеличават с 10%. При Великобритания нарастването е около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. С 5 на сто повече са посещенията от Русия.

Освен това според прогнозите, през периода от май до октомври около 2 млн. българи ще почиват в страната, основно по Черноморието, и ще реализират над 5.7 млн. нощувки. По думите на Ангелкова очакваното нарастване е в рамките на 4.5-5 на сто спрямо миналата година.

Приходите от туризъм от януари до юни са 2.4 млрд. лева, което е с 12.3% повече спрямо същия период на 2016 г.

Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна, коментира министърът. Тя посочи още, че очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината и нарастването на приходите да изпревари увеличението в броя на туристите.