Агенцията за приватизация обяви публично оповестен конкурс на един етап за продажбата на 4 966 419 броя акции, представляващи 100% от капитала на "Топлофикация - Сливен" ЕАД, съобщиха от агенцията.

Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, е 1 500 лв. и се закупува в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.

Участие в приватизацията на топлофикацията може да бъде стратегически инвеститор или консорциум от такива с предмет на дейност производство и разпределение на електрическа енергия или топлинна енергия.

Бъдещият купувач трябва да покаже обем, реализирана електрическа и/или топлинна енергия, възлизаща на минимум на 600 000 МВтч. електрическа и 300 000 МВтч топлинна такава.

Приходите на бъдещия инвеститор трябва да възлизат на минимум 45 млн. лева за последните 3 финансови години и да разполага с дългосрочен кредитен рейтинг най - малко "ВВ+" (по Standard & Poor's) или "Bа1" (по Moody's) или "ВВ+" (по Fitch).

Документация за участие в процедурата може да закупят и стратегически инвеститори или консорциуми от такива, които се занимават с доставка на въглища, чиито общ размер за последните три финансови години е минимум 270 000 тона.

Не се допускат до участие в конкурса офшорни дружества или специално създадени за целта дружества, учредени за участие в конкурса, както и такива, които имат просрочени публични задължения към българската държава.

Депозитът за участие е парична вноска в размер на 1.5 млн. лева или равностойността им в евро и се превежда по банковата сметка на Агенцията за приватизация.

Офертите на участниците в конкурса се подават в срок до 14.00 ч. на 80-ия ден, считано от датата на обнародване на решението в "Държавен вестник".