Агенцията за приватизация обяви началото на публичен конкурс от един етап за продажбата на 39 648 броя акции, представляващи 100% от капитала на "Топлофикация-Варна" ЕАД.

Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството се закупува в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.

Меморандумът ще бъде предоставен за закупуване на лица, закупили конкурсна документация, които са стратегически инвеститори или консорциум от такива с предмет на дейност производство или снабдяване с електрическа енергия.

Бъдещият купувач на „Топлофикация Варна" трябва да покаже реализиран обем от минимум 150 000 МВтч. електрическа или 300 000 МВтч. топлинна енергия общо за последните 3 финансови години, за които инвеститорът има изготвени одитирани годишни финансови отчети.

Компанията също така трябва има приходи от основна дейност в размер на 16 млн. лв. за последните 3 финансови години, както и да разполага с дългосрочен кредитен рейтинг най - малко "ВВ+" (по Standard & Poor's) или "Bа1" (по Moody's Investors Service), или "ВВ+" (по Fitch Ratings).

Не се допускат до участие в конкурса офшорни дружества или специално създадени за целта дружества, учредени за участие в конкурса, както и такива, които имат просрочени публични задължения към българската държава или просрочени задължения към търговски дружества, в които българската държава притежава повече от 51 % от капитала им.

Депозитът за участие е парична вноска 1 500 000 лева или равностойността им в евро и се превежда по банковата сметка на Агенцията за приватизация, посочена в конкурсната документация, най-късно до 14.00 ч. българско време на 80-ия ден, считано от датата на обнародване на решението в "Държавен вестник".