Опозицията се заяде с правителството и в областта на социалната политика. Депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева призова от парламентарната трибуна финансовия министър Асен Василев да представи тригодишната бюджетна прогноза и да даде информация затова дали ще се вдигат данъците и осигуровките или ще се теглят заеми, за да се изплащат пенсиите. Асен Василев е най-емоционалният министър на финансите, който България е имала, оцени Сачева.

Депутатът от ГЕРБ настоя още Василев да каже откъде ще дойдат парите за увеличение на пенсиите през 2023 и 2024 г. От ГЕРБ предлагат 15% увеличение на пенсиите, добавките до края на годината да се трансформират в социална помощ и 60-те лева добавки да останат, защото България е на 20 място по инфлация на храните, а дори и в Украйна инфлацията при храните е много по-ниска.

Отговорът на министрите от кабинета "Петков" не закъсня. Пенсионерите смятаха политиката на правителството на ГЕРБ за геноцид към тях. Хората в пенсионна възраст твърдяха, че чакате да измрат повечето от тях, за да оправите пенсиите, заяви социалният министър Георги Гьоков.

Асен Василев: Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита

Асен Василев: Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита

Вотът на недоверие е нескопосан

Думата взе и финансовият министър Асен Василев. И той призова ГЕРБ да се извини за политиката, която са водили през последните 12 години. За 12 години не успяхте да направите това, което нашите "некадърни правителства" направиха за 12 месеца заради сбърканата философия, каза финансовият министър.

Той увери, че държавата няма да фалира, но по думите на Василев за една година нямало как да се оправят неща, които не са направени за 12 години. Ако трябва да избирам между кюлчетата и пачките, между фетиша за нулев бюджетен дефицит или пенсионерите да живеят достойно, ще избера пенсионерите да живеят достойно, подчерта Асен Василев.