Трябваше да изберете нещо друго за нескопосания вот на недоверие, а не икономическата политика. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев оцени от трибуната на Народното събрание акта на опозицията, взимайки думата по време на дебатите.

Василев отхвърли твърденията, изнесени от бившия финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев. По думите на настоящия министър на финансите износът расте значително - с 20% в абсолютно всички стокови групи. Износът расте заради развитието на икономиката ни, посочи Василев. Не е вярна според него опорката, използвана от опозицията, че ръстът се дължи само на износа на оръжие за Украйна.

Финансовият министър заварил дълг от предишните управляващи от над 31 млрд. лв. - в момента дългът е малко над 30 млрд. Ако взимаме дълг, който е заробващ, значи вие сте заробили държавата, нападна Василев ГЕРБ.

Асен Василев поиска вдигане на тавана на държавния дълг с 3 млрд.лв.

Асен Василев поиска вдигане на тавана на държавния дълг с 3 млрд.лв.

При допускане - държавният дълг ще стане 25.6% от БВП

Според него дълговата политика на държавата е добре, тъй като се е задържала в основните параметри, и то ниски. Ниските параметри на дълг и на дефицит не трябва да идват за сметка на това хората да обедняват и не трябва да идват за сметка на това държавата да не прави необходимите инвестиции, настоя Василев, обяснявайки, че "хората може би се чудят дали философията, която вие им предлагате по името на един финансов министър, който излъчи "постна пица", или по-балансираната политика, която нашето правителство води, е по-добра", запита Василев, като се позова на данните на рейтинговата агенция Фич от 18 юни.

Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита, увери финансовият министър.

Нинова иска правителство в рамките на настоящия парламент

Нинова иска правителство в рамките на настоящия парламент

Правителство на малцинството е възможна формула

Той успокои, че ЕК няма да започне процедура по свръхдефицит срещу всички 27 държави членки.

За първото тримесечие на тази година инвестициите са 883 млн. евро, а миналата година са били 244 милиона евро, отчете Василев и продължи: спрямо 2019 г. инвестициите са се качили два пъти, а през 2020 г. - малко над един път. Малко над 15 пъти са се качили инвестициите у нас прямо 2018 г.

Кой третира енергетиката като плод-зеленчук, питат ГЕРБ

Кой третира енергетиката като плод-зеленчук, питат ГЕРБ

От ГЕРБ искат пълна документация от всички институции за меморандума

Василев увери още, че правителството ще се справи и с инфлацията. Въпреки, че сме най-бедната страна в Европа и частта в кошницата, свързана с енергия и храни, е най-голяма, ние сме с инфлация, която е 3.5% над средноевропейската и 7% по-ниска от тази в Естония и 5% по-ниска от тази в Литва. Политически удобно е да се говорят глупости, но ако искаме да имаме икономически дебат за това как по-добре може да се управлява кризата, управляващите са отворени на такъв дебат, изрази готовност Василев.

Финансовият министър още не е чул конкретни предложения от опозицията, чул е само популистки лозунги и икономическа философия, която, както се изрази той, е "да го духат бедните".

Fitch потвърди ‘BBB’ за България и при прогноза за 4.9% дефицит

Fitch потвърди ‘BBB’ за България и при прогноза за 4.9% дефицит

Перспективата е положителна и заради плановете за членство в еврозоната

Има изпълнени неща, включи се в дебатите по вота на недоверие и Калина Константинова.

Създадено е координационно звено в администрацията, по думите й. Работи се по оптимизация на администрацията. 62 служители в МС работели в канцеларията, а на всеки етаж имало вътрешен куриер. Над 15% ще е оптимизацията в МС, според уверението на Калина Константинова.

Въвеждането на еврото не клати коалицията

Въвеждането на еврото не клати коалицията

Освен политически, трябва и технически да сме готови за Еврозоната, а процесът се забавя

Вие си правите публично харакири, обърна се министър Даниел Лорер към ИТН. Той посочи, че те са имали шест месеца да поставят въпросите, които ги вълнуват, и изтъкна, че не разбира съпротивата им да влезем в Еврозоната.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански сподели, че доверието е най-важно. Къде е доверието, нали трябва да има коалиционно доверие между нас, подчерта народният представител.

Асен Василев избира пенсионерите да живеят достойно

Асен Василев избира пенсионерите да живеят достойно

Гьоков: Пенсионерите се чувстваха като в геноцид при ГЕРБ

Не манипулирайте гражданите с фалшивите си данни, призова Даниел Лорер герберите, които го атакуваха за липсата на инвестиции. Тройно повече инвестиции е привлякъл в страната кабинетът "Петков", по думите му, от началото на годината спрямо предходната. Постигнахме 4% растеж за България, похвали се той.

Припомняме, че освен Кирил Ананиев, по-рано Каримански също разкритикува финансовата политика на правителството. Според него липсват анализ за плюсовете и минусите от приемането на еврото, проект за премахване пречките и привличане на европейски и международни средства за растеж на българските стартиращи компании.