Вдигане на тавана на ограниченията за максималния размер на държавния дълг с 3 млрд. лв. като промяна в държавния бюджет залага министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев. Това каза той пред депутатите, които започнаха дебата по актуализацията на големия бюджет. Изчисленията сочат, че за тази година той ще се вдигне от 7.3 млрд.лв. на 10.3 млрд.лв.

При допускане - държавният дълг ще стане 25.6% от БВП. Идеята на министъра е да може страната да се възползва от по-ниските лихви в момента, защото се очаква ФЕТ и ЕИЦБ да повишат лихвите, което ще увеличи разходите по обслужването.

"Ако не приемем това решение да имитираме 3 млрд. лв. отгоре - догодина ще са по високи лихвите и ще стане 10 млрд. лв., в момента таванът на дълга е 7 млрд.лв.", поясни Василев.

НС прие вдигане на пенсиите на два етапа - от юли и октомври

НС прие вдигане на пенсиите на два етапа - от юли и октомври

Максималната пенсия се вдига със 70% наесен

Народното събрание започна обсъждането на първо четене на промените в Закона за държавния бюджет за тази година. В актуализацията се предлага спешен пакет от антикризисни мерки, с които да се намалят негативните последствия от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите върху хората и бизнеса.

"Основните акценти в актуализацията на бюджета са свързани с антикризисните мерки", каза още Асен Василев. Той поясни, че промените целят да се подпомогнат доходите на хората и фирмите, както и намаляване на данъчни и акцизни ставки.

Министърът припомни, че вчера парламентът е гласувал на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО, в което се съдържа увеличение на пенсиите и "това увеличение има нужда от трансфер от държавния бюджет".

Бюджет за спасяване на кожата. Това видя лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на дебатите в парламента за актуализацията на бюджета. Той критикува високата инфлация, чието ниво е най-високото за последните 24 години.

Според Кирил Ананиев от ГЕРБ се вървяло след събитията. Той вижда заплаха за финансовата стабилност на страната и за националната сигурност на страната. Актуализацията на бюджета не се справя с нито една от кризите, надвиснали над страната, смята бившият финансов министър. Мерките, които се предприемат не са антиинфлационни, а са проинфлационни, категоричен бе той. Вие не отговорихте на нито един поет ангажимент, заяви Ананиев. Държавните финанси на България са вдъхновение за Германия, това заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев, цитирайки думи на германския финансов министър.