Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. с вносител Министерски съвет.

Гласуването показа: 141 гласа "за", 1 "против", "въздържали се" - 83.

Дебатът продължи над три часа. Откри го председателят на Комисията по социална политика Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната", който изтъкна внесения от ГЕРБ вот на недоверие и обвиненията им, че се увеличава дефицитът на фонд "Пенсии". По думите му това противоречи на завареното от партията на Бойко Борисов и изтъкна "греховете на предшествениците им".

Депутатът изброи промените и бе категоричен, че "парите вече няма да са в сакове и луксозни имоти, а се връщат на хората". Приходите в държавния бюджет се вдигнали с 34%, посочи Арабаджиев и обяви, че ПП ще го подкрепи.

Нинова негодува защо депутатите не бързат с бюджета

Нинова негодува защо депутатите не бързат с бюджета

Според нея това е безотговорно и създава риск за социалните плащания към гражданите

ГЕРБ критикува - Илиана Жекова изтъкна несправедлива промяна, която засяга работилите цял живот, чиято пенсия се изравнява с минималната пенсия на хората, които са се осигурявали на минимален доход.

Те са против и да се поставят под риск публичните финанси за пенсионни плащания и финансовата устойчивост на промяната в пенсионния осигурителния модел. Жекова поиска да се "докажат кражбите на ГЕРБ". ПГ ще предложи увеличаване на пенсиите и добавката от 60 лв. за осигуряване на пенсии във време на криза, без да е за сметка на финансовата стабилност. Деница Сачева уточни, че ГЕРБ ще гласуват "въздържали се" и между първо и второ четене ще предложат "по-справедливи предложения".

На критиките отговори вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който даде за пример, че у нас пенсиите са 10,4% от БВП, а в Европа - 12.7%.

Елисавета Белобрадова от ДБ каза, че подкрепата е нужна заради инфлацията, тя смята, че ковид добавката към пенсията изкривява пенсионния модел.

Хасан Адемов от ДПС обясни, че се подкрепя увеличение на пенсиите, но искали друга методология и управляващите да изпълнят коалиционното споразумение , както и анализ на пенсионната система и план за реформа, а в това, което се предлага - ги няма. ДПС не пропусна да иска да се вдигне минималният осигурителен доход на земеделските стопани. "Вместо цялостна реформа се предлагат промени - разход за 1.4 млрд.лв.", каза Адемов. ДПС ще подкрепи промените, но ще предложи промени между първо и второ четене, каза той.

Любомир Каримански посочи, че динамиката за разходи за пенсии през 2022 г. показва, че трябва да се разгледат пенсионните планове, поиска да не се забравя и сериозната демографска причина. ИТН ще подкрепи въпреки критиките, каза той.

Фискалният съвет има сериозни критики към актуализацията на бюджета

Фискалният съвет има сериозни критики към актуализацията на бюджета

Не по-малко критичен е независимият орган относно бюджета на ДОО

Георги Георгиев от "Възраждане" обясни, че ПГ ще подкрепи законопроекта въпреки критиките заради инфлацията. Вяра Емилова от БСП похвали, че ПГ била за повече социална политика, ясни социални цели. "Подкрепяме, защото е смислена и целенасочена лява политика, смекчаваща удара от световната политика, този бюджет е сигурна крачка за връщане на нормалността на държавата", каза тя.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира упреците на ГЕРБ за "справедливостта в пенсионната система". За 250 000 пенсионери ще е по-справедлива системата, а увеличаването на дефицитът не е нещо трагично, твърди той. Средната пенсия се увеличава с 33%, а от 1 юли с 6.1% - всичко друго е популизъм, категоричен е министърът.

В актуализираната сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки - от 1 юли и от 1 октомври.

Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на Covid-добавката от 60 лева, както и индивидуалните компенсаторни суми за лицата, които ги получават според изчисленията средната пенсия през юли ще достигне 666 лв., което е ръст от 23,2% спрямо юни.

С проекта се предлагат промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече.

Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.