Безотговорно и поставящо на риск социалните плащания към гражданите. Така вицепремиерът Корнелия Нинова определи решението на мнозинството в Народното събрание в днешния ден да бъдат разгледани и гласувани единствено бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване, като държавният бюджет следва да се гледа утре.

"С гласуването на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бе отхвърлено предложението на БСП да се гласува държавният бюджет днес. Това е изключително безотговорно решение, тъй като забавянето може да доведе до това от 1 юли да не се увеличат пенсиите, младите семейства да не получат данъчни облекчения, земеделските производители да не получат подкрепа", коментира Нинова след заседанието на Министерския съвет.

ДПС и „Възраждане“ се обединиха около вота на недоверие на ГЕРБ

ДПС и „Възраждане“ се обединиха около вота на недоверие на ГЕРБ

Предстои срещата с ИТН и с независимите депутати

Следва да се отбележи, че последните няколко пъти, в които депутатите гласуваха фискалната рамка, бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване винаги бяха гласувани в отделен ден от "големия бюджет", т.е. това не е прецедент.

"Не вярвайте на твърдението, че може да са гласуват социалните мерки и да не се гласува големият държавен бюджет. Да се гласуват разходите за пенсии и да не се гласува големият държавен бюджет, значи, че няма откъде да дойдат приходи за тези пенсии. Блокирането на актуализацията на бюджета е изключително безотговорно към хората и вредно за държавата", подчерта вицепремиерът и лидер на БСП.

Икономист: Актуализацията на бюджета е полезна, но може да се окаже и препъни камък за коалицията

Икономист: Актуализацията на бюджета е полезна, но може да се окаже и препъни камък за коалицията

Руслан Стефанов разделя мерките на два типа - подпомагащи най-бедните и лобистки

И призова - депутатите да охладят емоциите си и да приемат възможно най-бързо бюджета.

Нинова възропта и от това, че около скандалите в парламента не се забелязвали положителните новини като например това, че днес МС е отпуснал 534 хиляди лева, които да бъдат дадени на 838 семейства, чиито деца не били приети в детски градини.