"Несъмнено актуализацията на бюджета е полезна. Тя е много очаквана от всички в икономиката и предвид сериозната промяна във външната обстановка, една такава актуализация е полезна".

Това заяви пред News.bg главният икономист от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов за актуализацията на бюджета и предстоящото й гласуване в пленарна зала.

По думите му всеки един бюджет има нормална процедура на договаряне на политики и в рамките на тези политики става въпрос за едни определени средства, които да се насочат за една политика или един тип разходи.

Стефанов смята, че мерките заложени в актуализацията спокойно могат да се нарекат антикризисни, тъй като България като цяло е много ограничена от възможността си да направи каквото и да било по отношение на инфлацията. Основната насока на мерките се очаквало да бъдат да подпомогнат хората и бизнеса, които страдат първо от сериозното увеличение на цените на енергоносителите и второ - от увеличението от останалата част на стоките от първа необходимост. Заложените мерки са разумни от гледна точка на подпомагане на най-бедните домакинства и пенсионерите, посочи Руслан Стефанов.

Той е по-скептичен към нулевата ставка на ДДС за хляба, тъй като тези промени създават проблеми с връщането на тези ставки, които са проинфлационни. Бих разделил мерките на два типа - тези, които са насочени към най-слабосоциалните групи и са необходими и тези, които са насочени към лобистки интереси и групи. Ако могат да бъдат избегнати, би било по-добре да бъдат избегнати, настоя Стефанов.

Такава мярка е, по думите му, откъдето дойде и раздорът в правителствената коалиция - подпомагане на по-нататъшното изграждане на пътната инфраструктура.

МФ публикува проекта за актуализацията на бюджета

МФ публикува проекта за актуализацията на бюджета

Със законопроекта се предвижда спешен пакет от антикризисни мерки

Руслан Стефанов заяви още, че една политическа криза би била неприятна в настоящия момент, защото ще се блокира възможността да се взимат решения на ниво парламент при едно евентуално отиване на нови избори. Този полуразпад на коалицията и изваждането на амбицията на ИТН изглежда по-скоро натиск на премиера и останалата част на правителството за решения, които ще задоволят исканията на този участник в коалицията, посочи той.

Това, което не стана ясно за хората, е защо се стига до такъв момент и защо проблемът не е разрешен на по-ранен етап. Непрекъснато сме свидетели, откакто е създадена коалицията, на подобни пазарлъци в бюджета. Сериозният проблем, който изниква за правителството, е не възможността да увеличи още бюджетният дефицит, защото това би било проинфлационно. Оттам се ограничиха възможностите за допълнителните разходи в рамките на допълнителните приходи, които се очаква да натрупа бюджетът, коментира Стефанов.

Той смята, че актуализацията на бюджета може да се окаже последният препъни камък пред коалицията, с което тя да се срути и да падне. Коалицията била изключително нестабилна от самото начало - става въпрос за изключително разнородни партии, с много различни интереси, заявки за политики. Това е може би най-разнородната коалиция в съвременната история на България, която се състои от много неопитни в политическо отношение играчи, изтъкна Стефанов.

"Не би трябвало да ни учудва, че се стига до подобни разриви, защото очакванията за живота на коалицията не бяха наистина големи", каза още икономистът.

Румен Радев: Дано антикризисните мерки не се окажат закъснели

Румен Радев: Дано антикризисните мерки не се окажат закъснели

Най-важното сега е да видим устойчива управленска програма