В Софийския административен съд е внесено искане за спиране от продажба на новите винетки. Жалбата е от група общественици от цялата страна, съобщава БНР.

Жалбоподателите смятат, че винетните стикери са незаконни. Причината – срокът за обнародване на графичния дизайн и начинът им на обнародване в Държавен вестник не били спазени.

Обществениците смятат, че новата цена също е незаконна. Те обясняват, че управляващите никъде не били обсъждали промяната на цената както с браншови организации, така и с обществеността. Обществениците са категорични, че решението е взето своеволно и незаконно.

Преди дни строителният министър Павлова коментира, че новите винетки са законни и всички процедури по обнародването в Държавен вестник са спазени в законовите срокове. „Няма как да публикуваме графичния дизайн на новите винетки, защото те са секретни, ценни книги, и давайки предварително графиката, рискуваме да се фалшифицират”, обясни още Павлова.

„ВАС обяви, че основание за дело няма и всичко е публикувано законово. Няма връщане назад и всичко е в сила. 2 млн. винетки са в пазарската мрежа”, категорична беше тя.