"Авионамс" премина във фактическа собственост на държавата. Това съобщават от Министерство на икономиката.

Предприятието е едно от ключовите за българската икономика и военнопромишления комплекс.

Преминаването във фактическа собственост на държавата става възможно, след като постановление на частен съдебен изпълнител е влязло в сила. С него по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

Държавата вече е собственик на военния завод „Авионамс”
Обновена

Държавата вече е собственик на военния завод „Авионамс”

Заводът е за ремонт на летателна техника

От министерството припомнят, че през май миналата година 2 090 729 акции, собственост на "Хедж Инвестмънт България" АД, бяха предложени за продажба. В законовия срок Държавната консолидационна компания заплати за тях 28 941 111 лева.

Постановлението на частния съдебен изпълнител бе обжалвано, но независимо от това консолидационната компания предприе действия за стабилизиране и развитие на дружеството. За целта бяха осигурени средства за изплащане на неизплатените работни заплати и за продължаване на дейността на дружеството. Държавната консолидационна компания вече притежава 99,9% от капитала на "Авионамс" АД.

В съобщението до медиите от Министерство на икономиката припомнят също, че "Авионамс" АД - бившият "Терем - Георги Бенковски", е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. В района на авиобаза "Граф Игнатиево" е разположена основната част от завода.

От ведомството са убедени, че връщането на предприятието в ръцете на държавата, ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на Военновъздушните сили и максимална защита на държавния интерес.