Заводът за ремонт на летателна техника „Авионамс” от днес е 100 % държавна собственост. Това съобщи пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево” премиерът Бойко Борисов.

Заводът се намира именно на територията на авиобазата.

Борисов припомни, че „Авионамс” е бил приватизиран на два пъти – през 2008 г. и 2012 г. Така той е преминал в частни ръце, вместо да се използва по предназначение. 

Борисов подчерта, че през 2008 г. са приватизирани 65 % от предприятието, а през 2012 г. и останалата част от него. Той попита с каква логика е направено това. „Не искам да политизирам нищо пред армията. Ще го спестя… Давам за размисъл на гражданите следното: защо през 2008 г. държавният завод „Авионамс”, където се ремонтират самолетите, хеликоптерите – и натовските, и нашите, и от много други страни, е приватизиран, а 2012 г. е доприватизиран?, посочи Борисов.

Той отбеляза, че заводът е на територията на пистите, до дежурещите изтребители. Заедно с Томислав Дончев и Николай Ненчев е взето решение, че заводът е изключително важен за отбраната и националната сигурност. Той вече е платен и е 100 % държавен – на летците и пилотите, обясни Бойко Борисов.

Ген. Радев ме излъга, загубих си времето с него, недоволен Борисов
Обновена

Ген. Радев ме излъга, загубих си времето с него, недоволен Борисов

БСП се крият зад генерали, убеден е той

Бойко Борисов подчерта, че заводът може да ремонтира самолетни и вертолетни двигатели, а не се налага това да се прави в чужбина. Целта е да може максимално дълго да се използва наличната техника. В завода ще могат да се ремонтират и старите и новите изтребители. 

Той благодари на полските партньори, че са помогнали на бойната ни авиация в труден момент и отново попита каква е била логиката да се продаде заводът и да се ремонтират двигатели в Полша.

Бойко Борисов припомни, че кабинетът му е бил упрекван, че едва ли не е приземил авиацията, а било точно обратното. По думите му в момента имаме повече самолети във въздуха, откогато и да е било, от 2002 г. За хеликоптерите били осигурени резервни части, така, както са искали екипите.

Борисов е категоричен, че изпълняваме всички ангажименти по охрана на границата – и на НАТО, и като летателни часове за летците.

Бойко Борисов анонсира, че до края на годината ще пристигнат ремонтираните 6 двигатели за изтребителите МиГ-29. До края на годината се очаквали още 10. Така от следващата година българската авиация ще разполага с пълен комплект изтребителни ескадрили. Заедно с очакваните нови самолети те ще покриват изцяло нуждите и задълженията по охрана на българското въздушно пространство, доволен е Бойко Борисов.

От своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев също обяви, че към този момент имаме достатъчно бойни самолети МиГ-29, които могат сами да изпълняват охраната по въздушното пространство.

„Т.е. всичко онова, което се твърдеше в рамките на миналата година, в края на по-миналата е било лъжа”, заяви Ненчев.

Той подчерта, че през ноември ще получим поредните два двигателя от Полша и последните. Това, по думите му означава, че до края на годината ще имаме още един самолет. Била пусната обществена поръчка, имало и необходимите средства за още 10 двигатели или още 5 МиГ-29. Това е напълно достатъчно, посочи военният министър.

Запитан дали ще бъде допуснато друга държава да охранява небето над България, Ненчев заяви, че в Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано, че тази дейност се извършва съвместно между България и евентуален партньор. „Никога не сме говорили да преотстъпим суверенитета на правото на друга държава. Това не е и необходимо“, категоричен е Ненчев.

След като посети военното поделение в село Црънча, премиерът Бойко Борисов определи като изключително лоши условията, при които живеят и работят военнослужещите.

Той изказа изключителната си благодарност и възхищение от работата на сухопътните сили, на специалните ни части, които са позиционирани в Пазарджик. По думите на Борисов те се спазват фантастично – имат много добра техника, въоръжение, оборудване, облекло. Казармите им обаче не са пипани от 50 години и са в отвратително състояние, категоричен е Борисов.

Премиерът и военният министър са обсъдили да бъдат отпуснати средства за ремонтни дейности, които да започнат веднага – тоалетни, спални помещения. След като бъде изготвен проект, ще се осигури финансиране и за нова сграда на Специализирания учебен център в Црънча.

„С финансовия министър ще поемем ангажимент – щом има проект, да се обяви конкурс за построяването на казарма. Те го заслужават, защото са безупречни… Може да ни е малка армията, но това, което виждам при съвместните операции, е изключително професионално подготвена”, заяви премиерът.

Той благодари на пилотите от ВСС за участието в гасенето на пожари в горите.

Борисов обяви също, че е решено да бъде предоставен терен за преместване от Крумово в центъра на Пловдив на Музея на авиацията.