Съжалявам, че с Радев си загубих времето тогава и той ми даваше дума, че няма нищо в политиката – точно обратното. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево” оставката на шефа на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев.

Припомняме, че вчера Радев подаде оставка от поста за втори път. Първия път беше през октомври миналата година. Тогава той я оттегли няколко часа по-късно, след като бе разубеден от премиера Борисов. Напоследък името на Радев се спряга като кандидат-президентска номинация на БСП.

Шефът на ВВС Румен Радев подаде оставка

Шефът на ВВС Румен Радев подаде оставка

На основание придобито право на пенсия

Значи ме е излъгал и мен. Обикновено, който ме излъже веднъж, няма възможност да ме излъже втори път”, категоричен е Бойко Борисов.

Според Борисов ген. Румен Радев не е постъпил мъжки и честно, като го е уверил преди време, че няма политически пристрастия и амбиции.

Държавата вече е собственик на военния завод „Авионамс”
Обновена

Държавата вече е собственик на военния завод „Авионамс”

Заводът е за ремонт на летателна техника

Според Бойко Борисов ген. Радев е трябвало да си подаде оставката, когато се е приватизирал „Авионамс” на територията на Граф Игнатиево. Тогава Борисов щял да оцени като изключително мъжка и генералска постъпката му. Той призна, че военният министър Николай Ненчев го е предупреждавал, че Радев е политическо лице. 

„Подведох се преди време за него, министър Ненчев ми казваше, че той е повече политическо лице, не е военен, но аз не му повярвах и сгреших – приятна игра му пожелавам”, заяви Борисов.

Запитан дали нагласата на ГЕРБ би се променила, ако Радев бъде издигнат за кандидат-президент, Борисов бе категоричен, че номинациите на други партии не могат да променят избора, който ГЕРБ ще направи за кандидат президент. Никога не гледам другите партии и това съм го доказал, подчерта Бойко Борисов.

По мнението му в цялото ляво нямат политик, който да издигнат за президент. Той призова партиите да си извадят кандидати, а не да се крият зад интелигенцията или пагона. Всеки бил силен в своята професия. 

Той заяви, че съжалява, че 125-годишна партия като БСП е стигнала дотам, че да няма един партиец, член на партията, за когото да кажат, че е кандидатът им за президент.

Такава им е скамейката – нито един човек да нямат, че се крият зад генерали. А какво ще стане ако ние кажем – ето ген. Попов (бел. ред. началника на отбраната Константин Попов) да ни е, да разцепим армията ли искат, какво искат”, подчерта Борисов. Той допълни, че това е несериозно. 

Той е категоричен, че истинските мотиви за оставката на шефа на ВВС са бъдещи политически амбиции. Некоректни били посочените от Радев мотиви за напускането, а именно несъгласие с определени текстове от Закона за въоръжените сили. Ако това били истинските мотиви, той можел да се оттегли отдавна, а не сега месеци по-късно, уточнява БНР.

Заговориха, че съм им спрял сателитите, някой им спрял сигнала за кебапчетата на Бузлуджа. Лято е, те трябва нещо да говорят. Ако са искали да направят нещо, "Авионамс" нямало да бъде приватизиран, а щели да купуват самолети. Безсмислено е да им обръщаме внимание, коментира Борисов социалистите.

Припомняме, че БСП сезира прокуратурата за саботаж с проваления сигнал на прякото излъчване на събора на Бузлуджа, като според червения лидер Корнелия Нинова силата за това има само Борисов.