София предлага огромни възможности за правене на бизнес. Страната ни е доказал се играч в аутсорсинг индустрията, ние сме незаменима част от зараждащата се нова аутсорсинг екосистема. Това каза президентът Росен Плевнелив по време на конференция, посветена на връчването на годишните награди на Европейската аутсорсинг асоциация за 2016 г.

„Искам да ви уверя, че България е амбициозна. Ние сме вдигнали високо летвата, ние можем много и можем повече. Ние искаме да бъдем част от глобалния успех на тази индустрия”, заяви Плевнелиев.

Като успех за страната ни той отчете получената през октомври 2015 г. България наградата на Европейската аутсорсинг асоциация. Сред факторите, допринасящи за това чуждестранните инвеститори да се интересуват от България, Росен Плевнелиев изтъкна, освен членството на България в ЕС и НАТО и ролята на страната ни като фактор на стабилност на Балканите.

„Ние имаме изключително добронамерена, балансирана и приятелска външна политика. България е единствената държава на Балканите, която има добросъседски отношения с всяка една държава в региона”, подчерта Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза още ниските разходи за управление и 10% данък, както и най-високата интернет скорост в ЕС. Той отбеляза, че университети в София, Пловдив, Варна, Бургас, а вече и Габрово, Русе, Благоевград са отворили вратите на своите университети за аутсорсинг индустрията.

364 компании работят днес в аутсорсинг индустрията в България. Преди 10 години се брояха на пръстите на едната ръка. 42 хиляди души работят в аутсорсинг индустрията в България през 2015 г. Очакваме този брой да достигне 64 хиляди човека през 2020 г. Ето ви една индустрия, която се развива и създава перспектива за младите българи и те се възползват от нея”, изтъкна още Плевнелиев.

Освен, че страната ни има най-добрата интернет скорост, тя разполага и с първия високотехнологичен парк.

„Ние имаме първата иновационна екосистема в областта на високите технологии и най-добрата start up среда, като в последните три години създадохме 600 start up”, каза още той.

Росен Плевнелиев посочи, че страната ни разполага и с най-добре действащия екселератор на Балканите. По думите му 1,4 млрд. евро се генерират като приход от българските аутсорсинг компании, а целта била този оборот да се удвои до 2020 година.

Президентът изтъкна още пред чуждестранните гости, лидери на световни компании богатото историческо минало на страната ни, нейните природни дадености и подчерта, че присъствието им в България гарантира повече млади, добре образовани българи да остават в страната ни.