България е поела ангажимент за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", а процедурата по промяната на текста в присъединителния договор е изключително тежка, каза вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БНР, който е на годишната среща на министър-председателите от Централноевропейската инициатива.

Срещата се провежда в Тирана. "Договорът ни е вече ратифициран и подписан от 25-те страни членки, особено след днешното успешно гласуване в Германия, и всяка промяна в него не се договаря с Европейската комисия, а с 25-те поотделно", каза още министър Калфин.

"Въпреки това обаче решението на Външната комисия на Европейския парламент много ясно повдига въпроса и привлича вниманието към него. Очевидно, че АЕЦ "Козлодуй" не само по отношение на сигурността няма бележки по него, това което е решението на Европейския парламент, но е изключително важно от икономическа гледна точка за региона.

Поставянето на този въпрос е важно не толкова за отлагане на тези два блока, колкото за настояване за съответни компенсации за подкрепа за АЕЦ "Белене", който ще изграждаме. Въобще, очевидно е, че ядрената енергия е важна не само за страната, но и за региона", каза Ивайло Калфин.

Външният ни министър изненадващо проведе и среща с македонския премиер Никола Груевски в рамките на форума на Централноевропейската инициатива. Въпросът за т. нар. македонско малцинство обаче не е бил поставен, увери Ивайло Калфин.

Обсъдени са били регионални проблеми, както и съдействието, което България е готова да окаже на Македония за присъединяването й към НАТО, за което се очаква да бъде поет ангажимент на срещата на високо равнище другата седмица в латвийската столица Рига.